ARM nič več britanski

Matej Huš

6. sep 2016 ob 18:21:11

Japonski konglomerat Softbank, ki se ukvarja s skoraj vsem, denimo z internimi storitvami, telefonijami, oglaševanjem, je izpeljal julija najavljeni prevzem britanskega tehnološkega paradnega konja ARM. Za 23,4 milijard funtov (to predstavlja 43-odstotno premijo na ceno delnice pred najavo) so izvedli največji prevzem kateregakoli tehnološkega podjetja v Evropi, tako da se bo z ARM jutri prenehalo trgovati na londonski in newyorški borzi. Kot je v navadi, je v ARM-ju odstopil predsednik Stuart Chambers in večina neizvršnih direktorjev.

Japonci so sicer obljubili, da večjih pretresov ne bo. Čeprav bo ARM odslej del Softbanka, naj bi njegov sedež ostal v Cambridgeu, kjer bo ostala tudi večina zaposlenih. Še več, v prihodnjih petih letih naj bi podvojili število zaposlenih, ki jih je sedaj 4000.

Veliki prevzem je pomemben tudi za razmere v Softbanku
, ki ga vse od ustanovitve leta 1981 vodi Masayoshi Son. Ta se je nedavno nameraval posloviti od vodenja podjetja, nasledil pa naj bi ga Nikesh Arora, ki je imel drugačne poglede. Želel je znižati dolg podjetja in dezinvestirati. Toda Son ni odšel, Arora je dal odpoved, in Softbank je naposled kupil ARM v enem največjih prevzemom v zgodovini.

Analitiki si še niso enotni, ali je prevzem ARM-ja genialna ali neumna poteza. To bo pokazal čas, za zdaj pa lahko rečemo le, da je v vsakem primeru prelomna poteza. Tudi zato, ker je ARM precej drugačen od siceršnje dejavnosti in portfelja Softbanka. Približno dve tretjini prevzema so financirali z lastniškim, tretjino pa z dolžniškim kapitalom. Prevzem so napovedali dva tedna po britanskem referendumu o izstopu EU, kar je tudi zanimiv časovni horizont. Mimogrede, Japonska je izdala priporočila EU in Veliki Britaniji, kako naj ločitev speljeta, da gospodarstvo ne bo trpelo.