Apple bo preverjal in tudi brisal stare aplikacije

Matej Huš

1. sep 2016 ob 22:04:42

Apple je uvedel največjo spremembo pogojev uporabe App Stora doslej, ki po novem vključuje preverjanje delovanja in posodobljenosti starih aplikacij. Doslej je namreč veljalo, da je v App Store sorazmerno težko priti (čeprav so tudi skozi Applov rigorozen postopek preverjanja kdaj že uspeli vtihotapiti zlonamerno kodo), ko pa je aplikacij enkrat sprejeta, tam tudi ostane. Odslej to ne bo več tako samoumevno.

Applov iOS se posodablja in ustrezno se morajo modernizirati tudi aplikacije, saj nekatere prazgodovinske ne delujejo več pravilno. Apple bo zato sredi prihodnjega tedna pričel preverjati, ali so starejše aplikacije še vedno primerne za uporabo v iOS. Tiste, ki se ob zagonu sesujejo, bodo nemudoma odstranili, ostale slabše združljive z novim iOS pa bodo morali pisci v 30 dneh popraviti, sicer jih bo Apple odstranil iz App Stora do izida posodobljene verzije. Kdor jih ima že nameščene, jih bo seveda lahko normalno uporabljal še naprej in po potrebi celo ponovno prenesel, le novih uporabnikov ne bodo mogle dobiti.

Druga sprememba je manjša, bo pa vseeno kar opazno vpliva na videz App Stora. Da so se v poplavi aplikacij prebili na vrh in s tem na naprave uporabnikov, so pisci začeli aplikacije poimenovati zelo na dolgo, saj so imeli več možnosti, da jih po ključnih besedah najdejo. Apple kani temu storiti konec, saj bo pisce vzpodbujal k čim krajšim in imenom. To bodo storili tako, da bo dolžina imena odslej omejena na 50 znakov.

S tem želi Apple še naprej obdržati pregovorno visoko kakovost ekosistema iOS.