Izvorna koda Apolla 11 na Githubu

Matej Huš

11. jul 2016 ob 23:31:40

Prihodnji teden bo minilo 47 let, od kar je človeštvo prvikrat stopilo na kakšno drugo nebesno telo. Na Mesecu je pristal modul Apollo 11, iz katerega sta na površje Meseca stopila Neil Armstrong in Buzz Aldrin. Do tja ga je vodila tudi računalniška koda, ki je od danes dostopna na Githubu. Na Mesec in nazaj je človeško posadko peljalo 3,3 MB kode.

Računalniške kode, ki poganja vesoljska plovila, se držita vsaj dve predsodka - koda naj bi bila izjemno preizkušena, skupaj z računalniškim sistemom pa zaradi naravi procesa vedno precej stara glede na aktualne tehnologije. O tem se lahko prepričamo na lastne oči, saj je nekdanji Nasin vajenec Chris Garry na Githubu naložil kodo, ki je poganjala Apollo 11. Koda že pred tem ni bila nobena skrivnost, saj so jo lahko zainteresirani raziskovalci dobili, je pa z objavo na Githubu postala lažje dostopna in pravi hit.

Koda ima kopico zabavnih in inteligentnih komentarjev, ki ne skoparijo z referencami na literaturo in popularno kulturo. Tako so v kodi tako odlomki Shakespeara kot tudi popularne fraze radijskih napovedovalcev tistega časa.

Koda je napisana v različici zbirnika. Apollo Guidance Computer je sestavljal procesor s frekvenco 2,048 MHz, ROM s kapaciteto 36.864 16-bitnih besed (72 kB). Razvoj programske opreme je vodila Margaret Hamilton, ki je bila direktorica MIT Instrumentation Laboratory. Simulacijo sistema si lahko ogledate tudi sami.