RX 480 porabi preveč energije

Matej Huš

6. jul 2016 ob 22:50:54

Da so moderne grafične kartice zelo požrešne, ni nobena skrivnost. Redko pa se zgodi, da so tako požrešne, da bi kršile standarde. To se je primerilo AMD-ju s kartico RX 480, ki po opažanjih Tom's Hardware, Golem, TecLaba in PC Perspective porabi več od deklariranih 150 W. Problem so zlasti previsoki tokovi, ki jih kartica vleče iz matične plošče prek reže PCIe, kar bi lahko cenejše plošče celo poškodovalo.

Reža PCIe je namreč dizajnirana na maksimalno dovedeno moč 75 W, medtem ko RX 480 skoznjo potegne do 95 W. Z drugimi besedami, konični tokovi so dosegali 7 A, kar je več od deklariranih 5,5 A. Drugi problem je tudi 6-pinski sekundarni priključek neposredno na napajalnik, ki ga kartica prav tako prekomerno obremenjuje. Gre seveda za problem v dizajnu, ki bi ga preprosto rešili z manjšim tokom skozi ploščo in uporabo dveh 6-pinskih priključkov ali enega 8-pinskega. A za to je zdaj prepozno, zato AMD rešuje, kar se programsko rešiti da.

Zato AMD pripravlja posodobitev gonilnikov, ki bo težavo omilila. Poudarjajo, da po njihovem mnenju poraba ni tolikšna, da bi lahko povzročila kakršnekoli poškodbe, a so težavo - navsezadnje gre za kršitev specifikacij - vseeno odločeni popraviti. In sicer takole: tokove skozi PCIe bodo zmanjšali na račun večjih prek 6-pinskega priključka. Komur je to nesprejemljivo, pa bo lahko uporabil programsko funkcijo za zmanjšanje celokupne porabe kartice, kar se bo seveda poznalo na zmogljivosti (funkcije je na voljo pod Compatibility, kar dovolj zgovorno priča o kompromisu). Na koncu so dodali še nekaj optimizacij, ki naj bi pri isti porabi dvignile zmogljivost kartice za tri odstotke.