Radeon HD 6990 razkrit

Primož Resman

8. mar 2011 ob 20:06:39

Kot napovedano pred tednom dni je AMD danes, 8. marca, uradno predstavil svojo najzmogljivejšo grafično kartico, Radeon HD 6990. Specifikacije o kartici, ki na sebi nosi dve jedri Cayman (arhitektura se posledično imenuje Antilles), smo praktično v celoti izvedeli že pred tednom dni v pobegli prezentaciji, tokrat pa jih tako lahko le še potrdimo. Jedri imata vsako po 1536 senčilnikov, delujeta pri 830 oz. 880 MHz (več o tem nekoliko nižje), imata vsako po 2 GB GDDR5 pomnilnika, ki deluje pri 1,25 oz. efektivnih 5 GHz in prek 256-bitnega vodila, poraba znaša do 375 oz. do 450 W, odvisno od hitrosti procesorja, potrjen pa je tudi hladilni sistem z izparevalnimi komorami in termalno pasto, ki spreminja agregatno stanje med delovanjem (beri: se utekočini nekoliko nad sobno temperaturo).

V novici izpred tedna dni smo govorili, da bo AMD izdal dve različici kartic, eno običajno in eno navito različico. Temu sicer ne bo popolnoma tako, saj AMD pravzaprav izdaja dve kartici v enem. Par jeder pri 830 MHz porabi le 375 W, kar je v primerjavi z enim Radeonom HD 6970 50 % več (oz. 25 % manj od para 6970), a je ta isti par jeder na Radeon HD 6990 obenem počasnejši od naveze dveh kartic v Crossfire. Jedro na Radeon HD 6970 namreč teče z 880 MHz, kar je točno toliko, kolikor znaša frekvenca jeder na naviti različici Radeona HD 6990. Navijanje je sila enostavno, saj so pri AMD-ju izkoristili lastnost predhodnikov v seriji 6900, dva ločena čipa z BIOS-em, med katerima je mogoče preklapljati s stikalom. Pri 830 MHz nastavitvi jedri delujeta pri 1,12 V, medtem ko višja frekvenca zahteva še višjo napetost, ki tako znaša 1,175 V. Posledično se seveda dvigne še poraba, ki je omejena na okrog 450 W, kolikor zmore dovesti napajalni in odvesti hladilni sistem. Vseeno je poraba nižja od para Radeonov HD 6970, ki sam porabi do 250 W (do 500 W v paru), a je obenem od naveze v Crossfire nekoliko nižja tudi zmogljivost predvsem na račun ene same reže PCIe in nekoliko počasnejšega pomnilnika (5,5 proti 5 GHz).

Ostale lastnosti so večinoma enake tistim izpred enega tedna, torej en DVI in 4 mini-DisplayPort priključki, zelo zmogljiv napajalni sklop, ki se napaja iz para 8-pinskih priključkov, itd. Že po specifikaciji tako požrešna kartica jasno precej dvigne porabo tudi med igranjem iger oz. drugimi grafično zahtevnimi opravili, temu pa seveda sledi tudi glasnost, ki se v primeru navite različice med poganjanjem FurMarka povzpne do 56,7 dB. V bolj resničnih pogojih, med igranjem iger, sta glasnost in poraba mnogo bolj znosni, glasnost se npr. giblje okrog 45 dB. Posledično je enako visoka tudi zmogljivost, saj v praktično vseh testih in vseh situacijah prekaša celotno konkurenco, pa naj ima ta na eni tiskanini eno oz. več jeder. Za zmogljivost podobno Radeonu HD 6990 je danes tako potreben vsaj par kartic, vsaj dokler nVidia ne predstavi svojega GeForce GTX 590. Cena za takšno zmogljivost je seveda visoka, saj AMD ceni kartico na 700 ameriških dolarjev, kar se na tej strani Atlantika po skopuhu prevede v 600 do 640 €, odvisno od proizvajalca kartice. Podrobnejše teste si lahko preberete na AnandTechu, bit-tech.net, Hexus.net, Hot Hardware in na ostalih priljubljenih spletnih straneh, usmerjenih v strojno opremo.