Najvarčnejši brskalnik je Opera ali Edge, odvisno koga vprašate

Matej Huš

23. jun 2016 ob 01:15:20

Ko po internetu brskamo z mobilnih naprav, kjer je avtonomija omejena, namesto hitrosti najpomembnejši dejavnik postane varčnost z energijo. Vode je razburkal Microsoft s testom, ki je pokazal, da je prav njihov brskalnik Edge najvarčnejši. Ko je svoj test izvedla Opera, je bila najvarčnejša seveda Opera.

Microsoft je na svojem testu primerjal lasten Edge ter Chrome, Opero v varčnem načinu in Firefox. V laboratorijskih pogojih na Surface Booku je Edge porabil 2,1 W energije, Chrome 2,8 W, Opera 3,1 W in Firefox 3,2 W. Pomenljiva so razmerja, ne absolutne vrednosti. Potem so primerjali še porabo pri realni uporabi, kjer je bil Edge za malenkost boljši od Firefoxa, medtem ko je Chrome porabil največ energije. Te podatke so dobili iz telemetrije več milijonov naprav, na katerih je nameščen Windows 10.

Pri Operi, ki se ponaša zlasti z varčnostjo sistemskih virov, so takoj zastrigli z ušesi in izvedli svoje teste. Ti seveda niso imeli popolnoma enake metodologije, ker je Microsoft pač ni objavil, temveč so simulirali realno brskanje po spletu in interakcijo s spletnimi stranmi. Najdlje je zdržal prenosnik z Opero, sledil je Edge, najpotratnejši pa je bil Chrome. Da se Opera tako krčevito trudi dokazati nasprotno, ni presenetljivo, saj je nova verzija Opera prav pred kratkim prinesla možnost varčevanja z energijo (battery saver feature), ki v tem načinu manj obremenjuje procesor in grafično kartico. Bilo bi sila neprijetno, če bi jih premagal Edge v navadni konfiguraciji.

Končni rezultat ostaja negotov. Vsak je dokazal svoje, hkrati pa tista nista bila čisto primerljiva. Se pa oboji strinjajo, da gre zmagovalca iskati med Opero in Edge. Tudi to je nekaj.