Prve globe kot posledica razveljavitve varnega pristana osebnih podatkov

Matej Huš

8. jun 2016 ob 19:50:54

Nemški informacijski pooblaščenec je izrekel globo podjetju Adobe, ker je kljub razveljavitvi dogovora o varnem pristanu glede izmenjave osebnih podatkov med Evropsko komisijo in ZDA nadaljeval iznos osebnih podatkov evropskih državljanov v ZDA. Izrekel je kazen v višini 8.000 evrov, kar je za multinacionalko neznatna vsota, a kaže na posledice, ki jih imela sodna razveljavitev dogovora. Poleg Adoba sta bila oglobljena tudi Punica (podružnica PepsiCo) v višini 9.000 evrov in Unilever v višini 11.000 evrov.

Spomnimo, da je evropsko sodišče oktobra lani razveljavilo omenjeni dogovor, saj Komisija za njegovo sklenitev ni imela pooblastil. Omenjeni dogovor je bil pomemben, ker je predstavljal temelj za iznos osebnih podatkov v ZDA za okrog 5000 evropskih podjetij. Po evropskem pravu morajo podjetja za vsak iznos podatkov dokazati, da podatke pošiljajo v odgovorne roke, kar lahko v primeru ZDA pavšalno zagotovi omenjeni dogovor. Ko je ta padel, so morala podjetja bodisi prekiniti iznos podatkov v ZDA bodisi na drugačen način zagotoviti, da se s podatki dela odgovorno.

Nemški informacijski pooblaščenec je pod drobnogled vzel 35 podjetij, ki poslujejo tudi v Hamburgu, in pri treh odkril, da se niso odzvala dovolj hitro (na voljo so bili trije meseci). Velika večina jih je v razumnem času iznos podatkov formalizirala drugače, predvsem s standardnimi pogodbenimi pogoji in varovalkami, omenjena trojica pa tega ni storila niti šest mesecev po razveljavitvi dogovora. Zaradi tega je bil njihov iznos podatkov v ZDA nezakonit, zaradi česar so si prislužila globo.

Globa je tako nizka, ker so podjetja v vmesnem času nepravilnosti že odpravila in ker je šlo bolj za administrativno nepravilnost kot za resno zlorabo osebnih podatkov posameznikov. Bodo pa v prihodnosti globe bistveno višje, opozarja informacijski pooblaščenec.

V pripravi je že nov evropsko-ameriški dogovor Privacy Shield, ki ga je Evropska komisija predstavila februarja. Informacijski pooblaščenec je skeptičen nad vsebino novega dogovora, nad katerim ima pomisleke tudi delovna skupina iz 29. člena.