Microsoft z novimi triki za namestitev Windows 10

Matej Huš

25. maj 2016 ob 08:35:59

Microsoftovo ponujanje brezplačne nadgradnje z Windows 7 in novejših na Windows 10, ki bo na voljo do 29. julija, gre uporabnikom že pošteno na živce, ker so v Redmondu čedalje agresivnejši. Zaradi novega pojavnega okna, v katerem tudi klik na X pomeni strinjanje z nadgradnjo, je precej uporabnikov po nesreči namestilo Windows 10 na svoje računalnike. Microsoft medtem odvrača, da želijo zaradi bližajočega se roka za brezplačno nadgradnjo uporabnikom pomagati nadgraditi na najboljšo verzijo Windows.

Do decembra je bil Windows 10 neobvezna posodobitev, ki jo je bilo treba v Windows Update posebej izbrati za nadgradnjo. Potem je Microsoft prestavil Windows 10 med priporočene posodobitve, kar je povzročilo, da je kopica računalnikov začela nameščati Windows 10, če so bili nastavljeni na avtomatično nameščanje priporočenih posodobitev. Toda tudi ko se je namestitveni postopek zagnal, je bilo za dejansko sprožitev nadgradnje vseeno v pojavnem oknu s klikom potrditi začetek postopka. Možnosti sta bili Nadgradi zdaj in Prenesi, nadgradi pozneje, medtem ko smo se s klikom na X izognili obema možnostma. Microsoft je ponujal možnosti takojšnje in rezervacijo kasnejše nadgradnje, X pa je obe možnosti zavrnil. In ker to ni jasno pisalo, je bil Microsoft že tedaj deležen grdih pogledov.

Do minulega tedna. Microsoft je sedajspremenil okno, ki odslej jasno izpiše, kdaj se bo začela namestitev priporočenih nadgradenj (običajno ponoči), ter ponudi možnosti Nadgradi zdaj in V redu. V besedilu je v drobnem tisku sicer najti povezavo, ki omogoča spremembo nastavitve nadgradnje in tudi njen odlog. Toda večina uporabnikov je navajena klikniti X v zgornjem desnem kotu. To pa je varljivo, ker od prejšnjega tedna to pomeni, da se s trenutno nastavitvijo nadgradnje strinjamo in da obvestilno okno zapiramo brez sprememb. In ti uporabniki so potem čez nekaj dni neprijetno presenečeni, ko imajo na računalniku Windows 10. Torej - namesto zaprtja okna je sedaj potrebna aktivna interakcija, če želimo preprečiti nadgradnjo.

Microsoft se je za spremembo po lastnih besedah odločil, ker želi poenostaviti pridobivanje Windows 10. Toda v resnici to nikoli ni bil problem, ker Windows 10 reklamirajo na vseh koncih in krajih. Zaradi tega so se že pojavila orodja, ki namestitev Windows 10 preprečijo. Windows 10 je izvrsten operacijski sistem, an nekateri imajo povsem razumljive razloge, da ga ne želijo, drugi pa želijo zgolj svobodno izbiro. Microsoft mora to razumeti.