Evropska komisija želi evropske kvote na Netflixu

Matej Huš

25. maj 2016 ob 08:36:25

Netflix, Amazon Prime in podobne pretočne storitve za spremljanje avdiovizualnih vsebin bi se utegnile v EU znajti v težki situaciji, saj Evropska komisija razmišlja o spremembi predpisov, zaradi česar bi morali ponudniki ponujati vsaj 20 odstotkov lokalnih evropskih vsebin, piše Reuters. To na primer pomeni, da bi moral imeti Netflix med vsemi filmi v svojem katalogu petino evropskih. Ob tem Komisija dodaja, da je 27 odstotkov dejansko predvajanje pretočne vsebine v Evropi že sedaj evropske provenience, torej to ne bi smel biti prevelik problem. A težave so detajli, kot se pokaže ob vsakem poizkusu regulacije, na primer ob novi slovenski zakonodaji.

Prav tako bi imele države pravico od tujih ponudnikov pretočnih storitev zahtevati, da finančno podprejo evropsko produkcijo, kar bi lahko storili z neposrednimi vlaganji ali z vplačili v posebne sklade. Trenutno lahko države to zahtevajo le od ponudnikov, ki poslujejo v njihovih državah, v bodoče pa naj bi zadostovalo, če ti storitve nudijo državljanom teh držav. S tem se želijo izogniti množični registraciji podružnic v oazah, kot sta Luksemburg in Nizozemska, kjer so davki in obvezni prispevki nizki. Komisija poudarja, da klasična radio in televizija za evropsko produkcijo namenjata 20 odstotkov sredstev, ponudniki pretočnih storitev pa zgolj odstotek. Uradni predlog iz Komisije pričakujemo kmalu.

Predlog ni brez nasprotnikov, saj mu del evropskih konzervativcev močno nasprotuje. Razumljiv je tudi odpor ponudnikov storitev. Netflix je že izrazil izrazito nestrinjanje in dodal, da raje investirajo v lastno produkcijo, tudi evropsko. Strokovnjaki pa ob tem opozarjajo, da Netflix in Amazon delujeta popolnoma drugače, kot smo bili doslej navajeni, ko je bila distribucija filmskih vsebin geografsko pogojena. Pretočne storitve namreč svet obravnavajo kot celoto, kolikor jim seveda zakonodaja dovoli.