Uber: ljudje s skoraj prazno baterijo pripravljeni plačati več

Matej Huš

21. maj 2016 ob 12:14:31

Uberjev vodja ekonomskih raziskav Keith Chen je za NPR-jev podcast povedal, da Uber točno ve, kdaj so uporabniki storitve plačati višjo tarifo - ko imajo skoraj prazno baterijo. Uber zagotavlja, da tega ne bo zlorabljal, gre pa za zelo zanimivo debato, zato se podcast splača poslušati.

Ena izmed najbolj kontroverznih praks Uberja so visoke cene, kadar primanjkuje voznikov oziroma poraste število iskalcev prevoza. V času tako imenovanih špic (surge pricing), Uber stranki jasno pokaže, da bo prevoz dražji od običajne tarife. O tej funkciji se precej polemizira, a Uber za zdaj vztraja, da gre za mehanizem za uravnavanje ponudbe in povpraševanja. Ponekod so prakso vseeno prepovedali, drugod je le nezaželena, vsi pa so zgražali nad izkoriščanjem drame s talci v Sydneyju.

Uberjeve visoke cene so morda res oderuške, ker lahko zanihajo vse do osemkratnika normalne tarife, a veljajo za vse uporabnike na tem območju. Ljudje, ki so z baterijo pri koncu, bodo prej sprejeli dražji prevoz v času špice, saj si ne morejo privoščiti počakati, da gneča mine, ker s praznim telefonom ne bodo šli nikamor. Uber ima te informacije, ker aplikaciji ob namestitvi podelimo pravico do spremljanja stanja baterije. Chen je poudaril, da gre le za zanimivo opažanje, ki ga nikakor ne izkoriščajo.

Drugo zanimivo opažanje se nanaša na faktor podražitve. Uber namreč pokaže faktor, za koliko je vožnja dražja od običajne tarife. Izkazalo se je, da so ljudje bolj pripravljeni plačati dražjo tarifo, če faktor ni celoštevilski (npr. 2,3x namesto 2x), ker v tem primeru verjamemo, da gre za pravično določeno podražitev, ki jo očitno izračunava nek pameten algoritem. Razlika med 1,9 in 2,1 je majhna, pri 2,0 pa število prevozov drastično upade.

Dodajmo, da bi bilo zaračunavanje višjih tarif samo zato, ker je uporabnik z baterijo pri koncu, nezakonito, ker bi šlo za diskriminacijo.