WhatsApp prispel na Windows in OS X

Matej Huš

11. maj 2016 ob 19:54:27

Aplikacija WhatsApp, ki omogoča šifrirano pošiljanje sporočil in pogovore po telefonu, je prispela tudi na osebne računalnike. Medtem ko je bilo doslej za dostop do WhatsAppa prek PC-ja uporabljati spletni vmesnik WhatsApp Web, bo odslej na Windows 8 in novejših ter Mac OS X 10.9 in novejšem mogoče namestiti samostojno aplikacijo.

Uporaba je enaka kot pri spletni aplikaciji. Kadar sedimo za računalnikom, lahko na sporočila prek WhatsApp odgovarjamo kar izza računalnika, pri čemer se vsa zgodovina sinhronizira s telefonom. Spomnimo, da je WhatsApp, ki ga je predlani za 19 milijard dolarjev kupil Facebook, šele od letos popolnoma brezplačen. Prav tako je WhatsApp letos uvedel šifriranje vseh pogovorov (end-to-end encryption), ki onemogoča prisluškovanje pogovorom in tudi izročanje podatkov, saj ključev nima niti WhatsApp.

Seveda pa to ne pomeni, da se ljudem ne da prisluškovati kako drugače. Medtem ko je šifriranje - tako se zdi - izvedeno korektno, je velika ranljivost mobilnih telefonov omrežje SS7. Gre za sistem, ki omogoča gostovanje in je bil postavljen v nekih drugih časih, ko varnost ni bila tako pereča tema, od tedaj pa ni doživel vseh potrebnih nadgradenj. Raziskovalci so sedaj pokazali, kako je mogoče ranljivosti v SS7 izkoristiti za prisluškovanje uporabnikom programa WhatsApp. Pri napadu gre za prevzem identitete, kjer šifriranje nič ne pomaga, ker WhatsApp misli, da je številka v lasti uporabnika.