Internet Explorer ni več prvi brskalnik

Matej Huš

3. maj 2016 ob 09:22:06

Pričakovati je bilo, da se bo Microsoftov Internet Explorer počasi poslovil od naziva najbolj uporabljenega spletnega brskalnika, saj so ga v novem Windows 10 postavili na stranski tir na račun novega Edgea. In tako se je po letu 1999 prvikrat zgodilo, da Internet Explorer ni več najpopularnejši brskalnik. Z 41,35 odstotka je zdrsnil na drugo mesto, na prvem pa ga je prehitel Chrome z 41,66 odstotka, kažejo podatki NetMarketShare.

Internet Explorer torej ni zabeležil nobenega katastrofalnega padca, temveč počasi, a vztrajno drsi. Chromov vzpon pa je bil po drugi strani meteoren, saj ga je Google izdal konec leta 2008 in je že kmalu dosegel dvomestni delež, sedaj pa se bliža polovičnemu.

Na tretjem mestu najdemo Firefox, ki po izidu Chroma ne najde več svojega mesta pod soncem. Četrta je Opera, ki je od prestopa s pogona Presto na Blink izgubila precej svojega čara, saj je sedaj le še eden izmed brskalnikov na pogonu Blink.

Isti zaključek ponujata tudi StatCounter, kjer je Internet Explorer celo tretji (za Chromom in Firefoxom), a uporablja drugo metodologijo, in ameriški DAP. Slednja kažeta sicer precej drugačne številke, trend pa je enak. Internet Explorer počasi izgublja privržence, Chrome pa jih pridobiva in trdno drži vodstvo. Firefox ostaja zdrava alternativa, Opera pa se bori za drobtinice. Safari je izbira predvsem uporabnikov Macov.