LG razvil čitalnik prstnih odtisov za pod zaslon

Matej Huš

3. maj 2016 ob 09:22:20

Skorajda vsi pametni telefoni, ki imajo čitalnik prstnih odtisov, imajo podoben dizajn. Z redkimi izjemami, kot na primer LG G5 ali lanski nexusi, imajo čitalnik prstnih odtisov vgrajen v gumb Domov na sredi na prvi strani v bližini spodnjega roba. Druge možnosti so še gumb na zadnji strani ohišja ali ob robu v gumbu za vklop. A kakorkoli obrnemo, potrebujemo precej velik in vpadljiv gumb, pod katerega integriramo mehanizem za branje prstnih odtisov. LG-jeva podružnica Innotek meni, da to ni nujno, zato so razvili nov čitalnik prstnih odtisov, ki se integrira pod zaslon (v bezel).

Kot so se pohvalili, so uspeli izdelati čitalnik prstnih odtisov, ki sede v 0,3 milimetra debelo plast pod zaslonom. S tem odpade potreba po namenskih gumbih za prepoznavanje prstnih odtisov, saj bo lahko uporabnik prst prislonil kar na zaslon. Zanesljivost je po besedah proizvajalca enaka kot pri doslej uveljavljenih čitalnikih prstnih odtisov, omogoča pa nova tehnologija gradnjo tanjših telefonov, ki bodo laže vodotesni in odporni na padce.

Novo tehnologijo bodo verjetno prvi dobili prav LG-jevi telefoni, se pa dogovarjajo tudi z drugimi proizvajalci, so povedali. Ob tem povejmo, da sta nekaj podobnega razvijala tudi Qualcomm in Synaptics, a se njuna tehnologija še ni uveljavila.