Bitcoin spet raste in dobiva nove uporabnike

Matej Huš

29. apr 2016 ob 10:53:49

Že nekaj časa nismo pogledali bitcoina, ki je kljub burnim časom in skorajšnjemu razkolu skupnosti (Bitcoin Core in Bitcoin XT) zaradi pomanjkanja konsenza o rešitvi enomegabajtne omejitve velikost bloka te dni doživlja novo pomlad. Njegova vrednost se približuje 500 dolarjev, kar je največ po poletju 2014.

Največja evropska bitcoinska borza Bitstamp, ki so jo ustanovili Slovenci, je te dni pridobila licenco za trgovanje z denarnimi valutami, ki jo je podelila komisija za nadzor nad finančno industrijo s sedežem v Luksemburgu, kjer ima Bitstamp svoj sedež. Hkrati je Bitstamp uvedel tudi trgovanje v evrih, kar bo Evropejcem malce poenostavilo življenje, bistvenih razlik pa ne bo, ker je bilo že doslej mogoče na račune nakazati evre (s SEPA nakazilom), ki so se pač pretvorili v dolarje.

Naslednja novica je podpora za bitcoin v Steamu. S tem želi to omrežje za igre olajšati plačilo storitev uporabnikom v državah, kot sta Brazilija in Kitajska, kjer kreditne kartice niso samoumevne. Pri tem bo sodeloval Bitpay. Sony v PlayStation Networku bitcoina ne podpira, Microsoft v Xbox Live pač. Steam še ni razkril podrobnosti nove ureditve, tako da ne vemo, kateri tečaj se bo upošteval in kolikšne bodo provizije.

Provizijo za transakcijo pa si, navadno zelo majhno, a vendarle, vedno odreže tudi omrežje, saj se z njimi (in tudi s sveže narudarjenimi bitcoini) nagrajujejo rudarji. Če želimo transakcijo hitreje sprovesti, rudarje motiviramo z večjo provizijo, saj je prav zaradi zasičenosti blokov možno, da traja nekaj ur, da se posamezna transakcije prebije v blockchain (torej izvedeta kliring in poravnava). Zgodijo pa se tudi pomote, kot je bila provizija v višini 291 bitcoinov (136.000 dolarjev), ki se je zapisala neznanemu uporabniku. Skupina BitClub je bila prejemnik te provizije in sedaj išče nesrečnika, da bi mu jo vrnila, ker je zelo očitno, da gre za pomoto. Lepa gesta, saj jim tega ne bi bilo treba storiti.