Apple s padcem prihodkov razočaral

Matej Huš

27. apr 2016 ob 21:45:35

Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4 odstotka. Apple je prvikrat v 13 letih zabeležil upad prihodkov.

Ustavlja se prodaja iPhonov, s katerimi Apple kuje največje dobičke. V tem četrtletju so jih prodali le še 51 milijonov, medtem ko so jih lani v enakem obdobju 62 milijonov. Tako analitiki kot Applovi menedžerji so napovedali upad prodaje, sedaj pa morajo investitorje prepričati, da gre zgolj za začasen padec in ne napoved novega trenda. In to sploh ne bo tako enostavno, saj imajo pametni telefon dandanes že praktično vsi, rezerve ostajajo le še v manj razvitih državah, za katere pa je iPhone predrag. Tudi izvršni direktor Tim Cook je pojasnil, da se ljudje za iPhone 6S odločajo bistveno počasneje kot za iPhone 6, ki se je prodajal rekordno hitro.

Apple se na vse pretege trudi, da ne bi razočaral investitorjev. Cook je tako napovedal povečanje programa odkupa lastnih delnic in izplačevanja dividend za 50 milijard dolarjev, tako da bodo do konca marca 2018 v ta namen odšteli skupno 250 milijard dolarjev. Odkup lastnih delnic predstavlja vračanje denarja delničarjem in navadno pomeni, da podjetje ne potrebuje toliko kapitala oziroma da zanj nima pametnejših naložb, ki bi prinašale večji donos. Od leta 2012 do letošnjega marca so izplačali za 46 milijard dolarjev in odkupili za 117 milijard dolarjev lastnih delnic. Pod Jobsom Apple ni izplačeval dividend.

Če želi Apple nadaljevati podiranje rekordov, bodo morali izumiti nov veliki hit. Pametne ure se niso prav dobro odrezale, pametni avtomobil pa je še precej oddaljen. Lahko pa seveda Apple postane običajno podjetje, ki razvija nove ali izboljšane izdelke in posluje z dobičkom, ki pa ni vsako leto rekorden. A trenutno so investitorji pač razvajeni.