Microsoft umaknil predogledno verzijo Windows 11 24H2 z Recallom

Matej Huš

11. jun 2024 ob 22:12:06

Ni se še polegel prah o Microsoftovem novem pomočniku Recallu, pa je Microsoft že napovedal korenite spremembe in začasno umaknil zadnjo predogledno verzijo operacijskega sistema. Po prvih predlogih bi Recall redno snemal dogajanje na računalniku, vključno z zaslonskimi posnetki in pritiski tipk, in to shranjeval na disk, od koder bi nam potem laže odgovarjal na vprašanja. Zamisel je dobra, a pojavljala so se vprašanja o varnosti in zasebnosti.

Microsoft je zato napovedal, da bo Recall v primerjavi s prvo verzijo pošteno spremenil. Varnost bodo okrepili na več načinov. Prvi, tako rekoč ničti pogoj za zaščito, je zavedanje o njegovem obstoju. To bodo dosegli tako, da bo uporaba odslej prostovoljna in izrecno odobrena. Recall bo privzeto izključen, za uporabo pa ga bomo morali sami aktivirati (opt in). To je pomembno, da ne bo tekel v ozadju neveščih uporabnikov.

Druga pomembna novost je varovanje podatkov. Ti bodo seveda shranjeni lokalno, za uporabo pa bo vsakokrat nujna aktivacija z Windows Hello (torej PIN, prstni odtis ali prepoznavanje obraza). Podatki bodo shranjeni v šifrirani bazi SQLite in se ne bodo nikoli pretakali v kakršenkoli oblak. Za uporabo pa bo tako ali tako nujen računalnik, ki bo imel procesor s podporo zanj, torej z vgrajenim NPU ustrezne zmogljivosti. Takšni so za zdaj le Qualcommovi Snapdragoni X Elite in X Plus, v prihodnosti pa pričakujemo še Intelove in AMD-jev procesorje.

Hkrati je Microsoft, ki je zagotovil, da bodo vse novosti na voljo že v naslednji predogledni verziji, obstoječo umaknil. Iz kanal Release Preview so odstranili verzijo Windows 11 24H2, kar je precej pomenljivo. Gre za zadnji kanal pred uradno izdajo, uradno pa niso razkrili razloga za umik. Pravijo le, da gre za začasno odločitev, ki bo v naslednjih tednih odpravljena. Kdor je umaknjeno verzijo že naložil, jo seveda še vedno lahko normalno uporablja.