Konec filmov za polaroide

Matej Huš

1. mar 2016 ob 20:11:01

Fujifilm je sporočil, da bodo nehali proizvajati film FP-100C, ki ga lahko uporabljajo polaroidni fotoaparati, ki snemajo fotografije dimenzij 3,25 x 4,25 palca. Gre za zlasti za fotoaparate znamke Polaroid iz 60. in 70. let, ki so razvoju fotografije vtisnili neizbrisen pečat, še danes pa so bili popularni kot nišni izdelek.

Digitalna fotografija klasični grozi, da jo bo požrla, in polaroidni fotoaparati so bili eni izmed prvih žrtev. Polaroid je že leta 2008 prenehal izdelovati film za svoje fotoaparate, sedaj pa bo Fujifilm kot zadnji proizvajalec ustavil svoje stroje. Tudi Fujifilm je proizvodnjo črnobelega filma ustavil že pred leti, sedaj pa bodo upokojili še barvnega. Zadnje pošiljke bodo iz tovarn romale poleti, do končne razprodaje vseh zalog pa bo minilo še nekaj mesecev.

To še ne pomeni, da je polaroidna fotografija popolnoma mrtva. Film za Polaroid SX-70 je še vedno mogoče dobiti pri The Impossible Project. Prav tako so druge vrste fotoaparatov s takojšnjim posnetkom (instant photography) še na prodaj.