Francija: Facebook mora nehati zbirati podatke o neuporabnikih

Matej Huš

10. feb 2016 ob 19:40:43

Francoski informacijski pooblaščenec in varuh zasebnosti CNIL (Commission Nationale de L’Informatique et des Libertés) je ugotovil, da Facebook krši francosko zakonodajo s tem, ko zbira podatke in sledi ljudem na internetu, četudi ti ne uporabljajo njegovih storitev.

Facebook namreč tudi na svojih straneh, ne da bi predhodno pridobil soglasje, uporabnikom podtakne piškotek tudi, če niso prijavljeni. Nakar ta piškotek uporablja za spremljanje uporabnikov na tretjih straneh, ki uporabljajo integracijo s Facebookovimi funkcijami všečkanja, deljenja in komentiranja. Facebook tako zbrane podatke potem uporablja za profiliranje za namene oglaševanja, kar krši pravico obiskovalcev spletnih strani do zasebnosti. Problematično je zlasti, da se temu sploh ni mogoče izogniti, saj Facebook piškotek dodeli tudi, če obiskovalec sploh nima računa pri Facebooku.

Druga kršitev, ki jo je odkril CNIL, se nanaša na hranjenje osebnih podatkov v ZDA. Spomnimo, da je ECJ lani razveljavil dogovor o varnem pristanu med ZDA in EU, kar efektivno prepoveduje iznos osebnih podatkov v ZDA, ki so s to razsodbo postale tretja država. Če podjetje to še vedno želi početi, mora pristojnemu pooblaščencu dokazati, da se bo s podatki ravnalo skrbno in kdo bo imel dostop do njih, da pridobi ustrezno odločbo za iznos. Facebook je nima, zato je hranjene podatkov o evropskih državljanih v ZDA nezakonito.

Facebook ima tri mesece časa, da omenjene kršitve odpravi. V nasprotnem primeru bo CNIL izrekel globo.