Amazon izdal lasten pogon za igre Lumberyard

Matej Huš

9. feb 2016 ob 20:39:55

Amazon je izdal nov pogon za igre Lumberyard, ki prinaša integracijo z Amazon Web Services za spletno igranje tudi na šibkejših računalnikih ter integracijo s Twitchem za snemanje igranja. Pogon je v celoti, torej z izvorno kodo, prosto dostopen za vse namene, Amazon pa za uporabo ne bo zaračunaval ničesar.

Lumberyard je trenutno še v beta fazi in prinaša vse tisto, kar imajo običajni pogoni (zgledovali so se po CryEngineu). Sklenili so dogovora z Microsoftom in Sonyjem, tako da so na voljo orodja za neposredno izdelavo iger za XboX One in Play Station 4 novem pogonu. Obstaja tudi SDK za Oculus, ki pa še ni dokončan in v javno dostopni verziji še ni na voljo. Dodana vrednost pa je očitno integracija z AWS in Twitchem. Amazon želi čimbolje prodati svoje oblačne storitve in tu nudijo igre velik potencial.

Druga novost iz Amazona je GameLift, ki je nova storitev za uporabo AWS v igrah, ki jih igramo oddaljeno. Na voljo bo le uporabnikom Lumberyarda, stal pa bo 1,5 dolarja dnevno za 1000 uporabnikov, medtem ko bo uporaba AWS obračunana normalno.

Lumberyard je nastal iz CryEnginea, a to ne pomeni, da bosta ostala zelo podobna. Odslej se bosta razvijala ločeno, tako da bo Lumberyard dobival čedalje več lastnih komponent; nekaj jih že ima.