Prva zabeležena žrtev padca meteorita v zgodovini

Matej Huš

8. feb 2016 ob 10:09:50

Manjši meteoriti pogosto padajo na Zemljo, a običajno večje škode ne povzročijo. Večji so v daljni preteklosti že povzročali tektonske spremembe, denimo formacijo Lune, izumrtje vrst in spremembo podnebja, a ti se dogodijo vsakih nekaj milijonov let. Nismo pa doslej imeli še nobenega dokumentiranega primera, da bi zaradi padca meteorita kdo umrl. Včeraj je v Indijo padel manjši meteorit, ki je terjal eno smrtno žrtev in je poškodoval še tri ljudi, kar je prva dokumentirana smrt zaradi padca vesoljskega predmeta.

Na Zemljo letno pade okrog 18.000-84.000 meteoritov, ki so težji od 10 gramov, če štejemo tiste, ki pridejo do površja in ne zgorijo že v atmosferi. To je odvisno od njihove mase in hitrosti, saj lahko na Zemljo letijo s hitrostmi od 11 do 72 kilometrov na sekundo. Še veliko več je manjših in tistih, ki zgorijo, a vseeno jih na Zemljo prinese za okrog 40.000 ton letno. Toda ker zlasti vodik in helij uhajata v vesolje, je Zemlja pod črto vsako leto lažja.

Včeraj je torej na kampus indijskega Bharathidasan Engineering College v mestu Vellore v zvezni državi Tamil Nadu padel manjši meteorit, ki je povzročil manjšo eksplozijo. Sprva so mislili, da je eksplodirala bomba, a se je kmalu izkazalo, da ni nikjer ostankov eksplozivnega telesa. Priče so potrdile, da je na tla z neba padel objekt. Sila udarca je ustvarila pol metra globok in kakšen meter širok krater, poškodovala tri ljudi in enega tudi ubila.

Najbolj znan zabeležen padec meteorita je seveda incident v Čeljabinsku leta 2013, kjer je bilo zaradi udarnega vala poškodovanih več kot tisoč ljudi, a nobene smrtne žrtve. Na Harvardu imajo seznam najbolj zanimivih zabeleženih padcev nebesnih teles, ki segajo od Tunguske do manjših meteoritov, ki so padli na avtomobile in stanovanjske hiše, a doslej niso povzročali smrtnih žrtev.