Google po vrednosti prehitel Apple

Matej Huš

2. feb 2016 ob 18:19:02

Apple se je na vrhu seznama najvrednejših podjetij glede na tržno kapitalizacijo držal šest let, sedaj pa je moral premoč priznati podjetju Alphabet, kamor se imenuje konglomerat, ki je lastnik Googla. Sprememba na prvem mestu je posledica tako padanja tečaja Applovih delnic kakor tudi Alphabetove rasti. Še vrednejši je bržkone Saudi Aramco, ki pa je v lasti Saudove Arabije in ne razkriva bilanc.

Alphabet je v zadnjem lanskem četrtletju ustvaril 21,33 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj analitikov in za 18 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Čisti dobiček se je povzpel na 4,9 milijarde dolarjev oziroma 7,06 dolarja na delnico. V celotnem letu 2015 je Alphabet z Googlom ob 74,5 milijardah prihodkov ustvaril 23,4 milijarde dolarjev dobička. Vsa ostala podjetja, ki jih združuje Alphabet, pa so skupaj ustvarila 448 milijonov dolarjev prihodkov in 3,6 milijare dolarjev izgube. To vključuje Nest, Fiber, Verily in podobno.

Tržna kapitalizacija Alphabet na borzi trenutno znaša 550 milijard, kar je več kot Applovih 538 milijard, a še vedno bistveno manj od rekordnih 775 milijard dolarjev, kolikor je bil Apple vreden v začetku minulega leta. Apple je drugi, Microsoft tretji, Facebook pa četrti. Šele na petem mestu najdemo prvo neračunalniško podjetje, in sicer Exxon.