Blizu središča Rimske ceste še ena masivna črna luknja

Matej Huš

18. jan 2016 ob 22:23:23

Astronomi so odkrili precej trdne dokaze, da je v neposredni bližini središča naše galaksije še ena zelo masivna črna luknja, od katere je v Rimski cesti večja le tista točno v središču. Imela naj bi maso približno 100.000 Sonc, s čimer se uvršča med srednje težke črne luknje.

Da je v središču Rimske ceste supermasivna črna luknja, je trenutno prevladujoča teorija, saj imamo zanjo precej astronomskih dokazov. Leta 1974 so namreč odkrili močan vir radijskega sevanja Strelec A*, ki je približno 26.000 svetlobnih let oddaljen od Zemlje. Kasnejše meritve so pokazale, da je Strelec A* zelo masivno in gosto telo, ki tehta približno 4,1 milijona Sončevih mas. Glede na njegov sorazmerno majhen polmer sklepamo, da gre za supermasivno črno luknjo. Vidimo je zato, ker materija pred prečkanjem dogodkovnega horizonta vrtinči in zaradi visokih temperatur in gostot oddaja velike količine elektromagnetnega valovanja.

Strelec A* seveda ni edina črna luknja v naši galaksiji, je pa najmasivnejša. Poleg nje je samo v naši galaksiji na milijone lažjih črnih lukenj, saj se zvezde, ki imajo več kot pet Sončevih mas, načeloma sesedejo v majhne črne luknje. Identificirali smo je le malo, najbližjo pa najdemo vsega 1600 svetlobnih let od Zemlje.

Sedaj pa smo dobili precej trdne dokaze
, da je blizu središča galaksije še ena zelo masivna črna luknja. Astronomi so v japonskem observatoriju Nobeyama odkrili plinski oblak CO-0.40-0.22 približno 200 svetlobnih let od centra naše galaksije. Tudi teleskop ASTE v Čilu je pokazal isti oblak. Nenavadna značilnost tega oblaka je visoka disperzija hitrosti delcev, kar pomeni, da se nekatere komponente v njem gibljejo zelo hitro, druge pa zelo počasi. Takšna disperzija lahko vztraja le ob viru energije, saj se sicer hitrosti s trki izenačujejo. S simulacijami so pokazali, da lahko opažene rezultate najbolje razložijo, če predpostavijo obstoj vira gravitacije z maso 100.000 Sonc v območju 0,3 svetlobnega leta, kar je - črna luknja.

Če se bo pokazalo, da gre resnično za črno luknjo s tolikšno maso, bo to prvo odkrita srednje težka črna luknja. Doslej smo našli le supermasivne in lahke, takih pa ne.