Amazon razkriva podrobnosti o dostavi paketov z letalniki

Matej Huš

18. jan 2016 ob 22:21:42

Prvikrat je Amazon že leta 2013 previdno nakazal na možnost dostave paketov z letalniki, lani pa je postalo jasno, da gre za dejanski projekt, ki je blizu realizacije. V nedavnem intervjuju za Yahoo News je Amazonov podpredsednik Paul Misener razkril nekaj več podrobnosti o prihajajočem projektu. Amazonovi letalniki namreč bodo!

Prime Air, kot se bo imenovala zračna dostavo paketov z letalniki, bo omogočila dostavo paketov v 30 minutah po oddaji naročila, če bo seveda izdelek na zalogi v ustreznem skladišču. Letalniki bodo morali imeti domet vsaj 15 kilometrov, tehtali pa bodo 25 kilogramov in nosili do 2,5 kilograma težke pakete. Izkazalo se je namreč, da je večina odpremljenih paketov lažjih.

Amazon ima trenutno razvitih več različnih prototipov, saj se utegne zgoditi, da bodo uporabljali več vrst letalnikov. Nekateri so namreč primerni za uporabo v vročem okolju, drugi v hladnem, vlogo bo igrala tudi dostavna lokacija (nebotičniki, hiše itd.). Amazon je vse letalnike razvil sam, da kar najbolje ustrezajo potrebam.

Ker to predpostavlja precej gost promet na nebu, je Amazon Zvezni upravi za letalstvo (FAA) že lani predlagal, da se zračni prostor dodatno uredi. Nad 150 metri bi leteli ljudje, pod 120 metri pa različni letalniki. Med 60 in 120 metri bi bilo posebno območje, namenjeno letalnikom, nižje pa ne načeloma ne bi smeli. Za zdaj se FAA še ni uradno odzvala, prav tako pa še ni potrdila Amazonovih letalnikov, ki morajo pred začetkom uporabe dobiti ustrezna dovoljenja. Zato je tudi nemogoče napovedati, kdaj bo Prime Air zaživel. A Amazon verjame, da ta trenutek ni več daleč. In ni nujno, da bo najprej napočil v ZDA, je preroško dodal Misener, saj je to odvisno od zakonodaje in regulative, ne od tehnologije. To že praktično imamo.