Hrošč v Intelovih procesorjih

Matej Huš

12. jan 2016 ob 20:11:31

Intel je potrdil, da imajo njihovi procesorji iz družine Skylake (šesta generacija Core) hrošča, ki pri nekaterih ukazih povzroči sesutje ali zmrzovanje sistema. Napaka se pojavlja na različnih osnovnih ploščah, pomnilniških modulih in operacijskih sistemih, kar pritrjuje dejstvo, da je problem resnično v samem procesorju. Problem bo mogoče rešiti z nadgradnjo BIOS-a, ki bo preprečil izvedbo problematičnih ukazov s problematičnimi vhodnimi podatki.

Hrošč je ponovljiv, in sicer ga je najlaže pridelati z uporabo programa za iskanje Mersennovih praštevil Prime95. Če izberemo eksponent 14.942.209, bo po nekaj minutah ali urah prizadet sistem postal neodziven. Ker je Prime95 preizkušen kos programske opreme, ki ga uporablja na milijone računalnikov po svetu in poleg iskanja praštevil služi prav preizkušanju stabilnosti računalniških sistemov, je Intel lani prijavljeno napako vzel resno in te dni potrdil, da gre za napako v procesorju. Isto napako so še pred tem odkrili na nemškem forumu.

Napake v procesorjih so sicer redkejše kot hrošči v programski opremi, niso pa nezaslišane. Najbolj znan je bil seveda hrošč FDIV v Pentiumih leta 1994, zaradi katerega so procesorji vračali napačne rezultate pri množenju določenih števil. Novejši je predlanski hrošč, zaradi katerega je moral Intel v procesorjih Haswell, Haswell-E/EP in Broadwell-Y onemogočiti nove ukaze TSX. V teh primerih je bilo treba počakati na nov stepping procesorjev, pri najnovejši napaki pa bo dovolj počakati na programsko posodobitev za ploščo.