AMD napovedal družino Polaris v 14-nm FinFET

Matej Huš

6. jan 2016 ob 07:46:38

AMD je predstavil novo družino grafičnih procesorjev z imenom Polaris, ki so prvikrat izdelani v 14-nm tehnologiji FinFET. Doslej so uporabljali 28 nm, zato bo preskok prinesel precejšnje znižanje porabe električne energije. Zato tudi ni presenetljivo, da AMD meri na mobilni trg, kjer se moramo še vedno odločati med prenosnostjo in zmogljivostjo grafičnih čipov. Prve čipe lahko pričakujemo že v drugem četrtletju tega leta, do tedaj pa se bomo morali zadovoljiti z res skopimi detajli in eno (verjetno nekoliko pristransko izbrano) primerjavo.

Pokazali so, da sistem z grafičnim čipom Polaris poganja Star Wars Battlefront enako dobro (s 60 fps) kot sistem z Nvidio GeForce GTX 950, le da je prvi porabil 86 W, drugo pa 140 W. To pa pomeni kar 62 odstotkov nižjo porabo, kar ni mačji kašelj. Verjetno je AMD izbral prav omenjeno igro z razlogom, a načeloma jim verjamemo, da so manjši čipi varčnejši, čeprav morda res ne tako ekstremno. Toda v mobilnih napravah se vsak vat pozna. Primerjava z GTX 950, ki sodi v srednji razred kartic, pa je prav tako zgovorna; priča, da bo AMD najprej napadel segment prenosnikov in podobnih naprav, kjer so vati pomembnejši od fps.

Več o Polarisu bo znanega v naslednjih mesecih. Kolikor gre podrobno, so si ga ogledali na AnandTechu. Polaris podpira strojno kodiranje 4K h.265 s 60 fps, DisplayPort 1.3 in HDMI 2.0a.