Potrjen standard 802.11ah

Matej Huš

6. jan 2016 ob 07:47:45

V Wi-Fi Alliance so potrdili nov standard 802.11ah, ki se marketinško imenuje tudi Wi-Fi HaLow, saj napravam omogoča povezljivosti z večjim dometom ob nižji porabi energije. Uporaben bo zlasti v prihajajočih napravah, kot so pametni avtomobili, pametne ure, pametni kavomati ipd. Skratka, Wi-Fi HaLow je za IoT (internet of things).

Glavna prednost je uporaba frekvenčnega pasu 900 MHz, kar bo zagotovilo dvakrat daljši domet od trenutnih 2,4 GHz in 5 GHz ter manjšo občutljivost na ovire. Wi-Fi HaLow ni ravno namenjen masovnemu prenosu podatkov, temveč varčni povezljivosti na večje razdalje. Primer so na primer tudi kakšni senzorji, denimo merilnik temperature in vlage v kleti. Podobno funkcijo kot Wi-Fi HaLow opravlja tudi Bluetooth, a slednji omogoča povezovanje dveh naprav, Wi-Fi HaLow pa načeloma tudi neposredno povezavo do interneta (prek usmerjevalnika).

Kljub drugačni frekvenci ni razlogov za preplah, saj bodo naprave s certifikatom 802.11ah nazaj združljive s frekvenčnima pasovoma 2,4 in 5 GHz. Tako ali tako pa bomo prve dočakali šele leta 2018. Pravzaprav jih bo tedaj Wi-Fi Alliance začel certificirati, teoretično pa lahko dobimo kakšno tudi prej.