Wi-Fi 6 je tudi uradno med nami

Dare Hriberšek

16. sep 2019 ob 21:38:39

Uradno je pravzaprav tu standard 802.11ax, a odkar so se v Wi-Fi Alliance odločili za nekaj manj kompliciranja z imeni, se zadnje tri generacije standardov, ko gre za potrošnike, imenujejo Wi-Fi 4,5 in zdaj 6.

Standard je seveda med nami že nekaj časa - Netgear je denimo aprila ponudil četverico takih usmerjevalnikov - toda z današnjim dnem lahko proizvajalci na svoje škatle lepijo tudi oznake "Wi-Fi certified". Med prvimi bodo z novim standardom delovali iPhone 11 in iPhone 11 Pro/Max, a Apple, čeprav je član Wi-Fi Alliance, svojih naprav pri združenju že nekaj let ne certificira, kot jih tudi tudi ne številni drugi ponudniki. Prvi certificirani pametni telefon bo tako Galaxy Note 10. Z današnjim dnem je pričakovati, da bo takih naprav skokovito več.

Wi-Fi 6 prinaša kar nekaj izboljšav, najprej na področju varnosti, saj bo pospešil uvajanje protokola WPA3. Uporabniki bomo hitrejše povezave občutili zlasti takrat, ko se bomo povezaovali v bolj natrpana omrežja. Standard so pač razvijali z mislijo na prihajajočo dobo interneta stvari. Ključna funkcionalnost Wi-Fi 6 je tako OFDMA (Orthogonal frequency division multiple access), ki s pametnikm deljenjem kanalov napravi omrežje bolj učinkovito in zniža zakasnitve, oboje tako pri nalaganju, kot pri prenašanju. Izboljšan je tudi target wake time (TWT), torej dogovarjanje s priključenimi napravami, kako pogosto se bodo prebudile in sprejele ter poslale podatke, kar bo nekoliko izboljšalo avtonomijo naprav, ki jih poganjajo baterije. Nazivno se povečujejo tudi same hitrosti prenosov, maksimalna s 3,5 Gbps na 9,6 Gbps.