General Motors investira v Lyft in želi samovozeči avtomobil

Matej Huš

4. jan 2016 ob 20:51:22

Ameriški proizvajalec avtomobilov General Motors bo v Lyft vložil 500 milijonov dolarjev, s čimer želijo pospešiti razvoj samovozečih avtomobilov, ki bodo še zlasti uporabni kot taksiji. Lyft je sicer v zadnjem krogu financiranja nabral milijardo dolarjev pri vrednotenju 5,5 milijard dolarjev, polovico pa je torej prispeval General Motors. Drugo polovico so prispevali v glavnem Kingdom Holding Co. iz Saudove Arabije, Janus Capital Management LLC in japonski Rakuten Inc.

General Motors in Lyft sta posel označila kot dolgoročno strateško zavezništvo, so zapisali v izjavi za javnost. V zameno za vložek bo General Motors dobil sedež v upravnem odboru Lyfta.

Trenutno Lyft podobno kot Uber, ki je tudi njegova največja konkurenca, ponuja aplikacijo, ki povezuje ljudi z avtomobilom in ljudi, ki prevoz potrebujejo. Toda prihodnost bo mnogo zanimivejša, saj si vsi pomembni igralci prizadevajo izdelati samovozeči avtomobil. V osebni lasti bi tako vozilo poenostavilo pot, dvignilo varnost in omogočilo lastniku počitek med vožnjo, še večje koristi pa si obetamo od samovozečih taksijev, ki bodo omogočili polno izkoriščenost vozil in odpravili potrebo po taksistu.

Uber si je že lani sestavil močno ekipo za razvoj samovozečih avtomobilov, pri čemer se je povezal z Univerzo v Arizonu, medtem ko so Carneige Mellon University speljali vrsto strokovnjakov. Lyft gre po podobni poti. Zgraditi želijo mrežo samovozečih avtomobilov na klic, ki bodo poenostavili prevoz ljudi. General Motors ima avtomobile in tehnično znanje, Lyft ima aplikacijo in logistično znanje.

Lyft pa je v primerjavi z Uberjem še vedno palček, saj ima Uber vrednotenje 64 milijard dolarjev, kar je celo več od General Motorsa. Uber je samo v zadnjem krogu financiranja lani zbral 2,1 milijard dolarjev, skupno pa že več kot 12 milijard. Lyft je doslej skupno zbral dve milijardi dolarjev. Samovozeče avtomobile razvijajo tudi Google, Apple, Ford, BMW, Mercedes in drugi.