Največji proizvajalec letalnikov DJI uvaja sistem za kontrolo letalnikov

Matej Huš

2. jan 2016 ob 19:44:20

Največji proizvajalec letalnikov (drones) DJI je odprl javno beto novega sistema za nadzor zračnega prostora, ki bo letalnikom preprečeval let v zaprtem zračnem prostoru. Ta se bo dinamično prilagajal razmeram, tako da bodo lahko oblasti ob izrednih dogodkih enostavno zaprle zračni prostor za letalnike, kar bo uporabno na primer nad gozdnimi požari, javnimi dogodki, tekmami itn.

Sistem se imenuje Geospatial Environment Online (GEO) in bo zamenjal trenutni sistem, ki vsebuje zgolj statični zemljevid prepovedanih območij. Hkrati bo GEO omogočal let v zaprta območja, če bo imel uporabnik letalnika ustrezne pravice. Za nekatera področja bo zadoščal potrjen račun z osebnimi podatki in kreditno kartico ter telefonsko številko, kar bo zadoščalo za hitro identifikacijo krivca v primeru težav, za druga področja pa niti to ne bo dovolj in bo treba dobiti posebno dovoljenje oblasti. Tu gre za prelete nad zapori, letališči, jedrskimi elektrarnami in podobno.

Sistem GEO bo deloval v sodelovanju s ponudnikom zemljevidov AirMap, ki bo skrbel za posodabljanje seznama prepovedanih območij v realnem času. Podoben sistem uvaja tudi drugi večji proizvajalec letalnikov 3D Robotics. Sistem bo najprej zaživel v ZDA, kasneje pa tudi v Evropi. Trenutno je na voljo za letalnike Phantom 3 in Inspire 1, ki imajo nov firmware in novo aplikacijo za krmiljenje.

Z letalniki bo, kot kaže, podobno kot z internetom. Tehnologija je bila ob svojem nastanku neregulirana, sčasoma pa se vzpostavijo pravila za varno rabo. Da je to nujno, pričajo incidenti, kot je bil na tekmi v Madonni di Campiglio, ki se primerijo zelo v nadzorovanih okoliščinah.