Pionirska Kalifornija ne bo dovolila samovozečih avtomobilov brez voznikov

Matej Huš

17. dec 2015 ob 22:59:39

Samovozeči avtomobili se nezadržno prebijajo na ceste, a voznikov se vendarle še ne bomo mogli znebiti. Kalifornija bo ena izmed prvih (zveznih) držav, ki bo področje celovito zakonsko uredila, in prvi osnutki prihajajoče zakonodaje kažejo, da brez ljudi ne bo šlo. Medtem ko si Google in konkurenca želijo, da bi zakonodajalec dovolil vozila brez možnosti človeškega krmiljenja, tako ne bo šlo.

Osnutek novih pravil namreč zahteva, da imajo vsa avtonomna vozila možnost, da človek v njih prevzame popoln nadzor nad njimi. To hkrati tudi pomeni, da mora biti v njih ves čas vožnje po javnih cestah priseben človek z vozniškim izpitom. Poleg tega določajo še, da bodo proizvajalci dobili triletne licence, ves čas pa bodo morali redno poročati o statistiki uporabe in varnosti. Obvezna bo tudi zaščita pred hekerji ter obveščanje vseh sopotnikov o podatkih, ki jih vozilo zajema, beleži in hrani.

Kalifornijska zakonodaja je pomembna predvsem zato, ker imajo tam sedež in glavnino razvija Google, Apple in Tesla, če omenimo le največje tehnološke velikane, ki razvijajo samovozeče avtomobile. Dovoljenje za testiranje tovrstnih vozil so prvi dobili Audi, Google in Mercedes, pred kratkim so se jim pridružili Delphi Automobile, Bosch, Nissan, Tesla, Honda in Cruise Automation, prihodnje leto pa bo sledil še Ford. Pričakovati je, da bodo ureditvi v Kaliforniji sledile tudi ostale ameriške zvezne države. To bo posredno vplivalo na razvoj celotne panoge.

Razumljivo Google nad omejitvijo, da mora biti v vozilu človek z vozniškim izpitom, ni navdušen, saj precej zmanjšuje privlačnost samovozečih avtomobilov. Google, ki se je pred kratkim preoblikoval v holdinško podjetje Alphabet, je bil namreč napovedal, da bodo v prihodnosti ponudili najem prevozov. To bi delovalo podobno kot Uber, le da bi vozili avtomobili sami. Zdaj iz vsega ne bo nič, če bodo sprejeta nova pravila.