Kljub pandemiji koncentracija ogljikovega dioksida dosegla rekord

Matej Huš

6. jun 2020 ob 13:48:22

Ko se je zaradi pandemije covida-19 gospodarstvo upočasnilo na celem svetu, so se nekateri okoljski kazalniki popravili. Izpusti ogljikovega dioksida so najbolj upadli, odkar jih merimo, razkadil se je smog, zbistrilo se je morje. A s ponovnim zaganjanjem gospodarstva se življenje hitro vrača v stare tirnice, kamor sodi tudi onesnaževanje. Dva meseca opazno nižjih izpustov ogljikovega dioksida namreč na podnebno krizo nista imela vpliva, kažejo podatki Inštituta za oceanografijo Scripps. Koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi je maja letos dosegla 417,2 ppm (delcev na milijon), kar je največ v moderni dobi. Dosedanji rekord je znašal 414,8 ppm - bil je iz leta 2019. To so najvišje vrednosti vsaj v zadnjih 800.000 letih, verjetno v zadnjih nekaj milijonih let.

Povečanje za 2,4 ppm je nekoliko manjše od napovedanih 2,8 ppm, kar pripisujejo upočasnitvi gospodarstva zaradi covida-19, je pojasnil profesor Ralph Keeling s Scrippsa. Dodal je, da bo ljudi bržčas presenetilo, da odziv na koronavirus ni močno vplival na koncentracijo ogljikovega dioksida v ozračju. Situacijo je primerjal s smetiščem, kjer se smeti pač kopičijo, dokler jih odlagamo. Povprečni izpusti so se aprila sicer znižali za 17 odstotkov, a bo konec leta znižanje izpustov v primerjali z letom 2019 le od 4 do 7 odstotkov. To je premalo, da bi imelo vpliv na podnebje in manj, kot bi se naj znižali glede na pariški dogovor. Za opazne učinke na merilnem mestu Mauna Loa, bi morali izpuste znižati za 20 do 30 odstotkov za 6 do 12 mesecev, so dodali v Scrippsu.

Koncentracija ogljikovega dioksida sicer letno oscilira in doseže najvišje vrednosti konec maja, ko se na severni poluti pripravljamo na vrhunec pomladi. Meritve je treba zato primerjati na letni ravni glede na isti mesec. Observatorij Mauna Loa na Havajih vse od leta 1958 meri koncentracijo ogljikovega dioksida v zraku (in še kaj drugega). Zato vemo, da je bila letna rast v 60. letih 0,8 pm, v 80. letih že 1,6 ppm, v minulem desetletju pa 2,4 ppm. Vrednost 400 ppm smo prvikrat presegli leta 2014.