Turčija blokira Tor

Matej Huš

20. dec 2016 ob 19:40:39

V Turčiji blokada različnih spletnih storitev ni nič nenavadnega, a so z blokado uporabe omrežja Tor minuli konec tedna vseeno presenetili. Za razliko od onemogočanja dostopa do posameznih domen je namreč za blokado Tora potreben pregled prometa (deep packet inspection).

O omejevanju dostopa do VPN-jev in Tora so v Turčiji na glas govorili že od novembra, ko je urad za informacijske tehnologije in telekomunikacije ponudnikom dostopa do interneta odredil blokado številnih ponudnikov storitev VPN. Prav tako so okrepili blokado Twitterja, Facebooka, YouTube in podobnih strani. Decembra se je pritisk še stopnjeval.

Sedaj so šli še korak dlje in onesposobili direktno povezavo v Tor. Test v omrežju TTNet je pokazal, da neposreden dostop do Tora ni mogoč, deluje pa dostop prek vozlišč, ki niso v glavnem imeniku (bridge relays). Na podlagi teh informacij predvidevajo, da TTNet izvaja DPI, kakor se imenuje pregled celotnih paketov in ne zgolj glav. Čeprav dostop prek obfs3 in obfs4 še deluje, pa se pri obfs3 že kažejo znaki težav. Uporaba Tora in VPN-ja je bila v Turčiji zelo priljubljena, ker sta pogosto predstavljala edini način za dostop do informacij, ki jih je vlada skušala cenzurirati. Z blokado Tora se je Turčija uvrstila med države, ki najostreje krnijo dostop do interneta in informacij, nekam na raven Kitajske.