Apple odprl kodo svojega programskega jezika Swift

Matej Huš

3. dec 2015 ob 19:53:36

Apple je popolnoma odprl svoj novi programski jezik Swift, ki so ga predstavili lani poleti. To pomeni, da so kot odprta koda dostopni prevajalnik, knjižice in razhroščevalnik. Na voljo je pod licenco Apache 2.0, ki dovoljuje tudi komercialno uporabo.

Apple je že lani ob predstavitvi Swifta, ki je namenjen lažjemu pisanju aplikacij za Applovo strojno in programsko opremo, napovedal odprtje kode. Z današnjo potezo so potrdili, da si želijo čim več aplikacij v Swiftu, ki bi tekle tudi na Linuxu, ki je takisto podprt. Microsoft pa je že maja napovedal prevajalnik za Swift, ki bo podpiral Windows. Apple uradno ni izdal prevajalnikov za Windows ali Android, a odprtje kode pomeni, da ju bo skupnost verjetno kmalu napisala sama.

To seveda ni prvi kos programske opreme, ki mu je Apple odprl kodo. Spomnimo, da sta ResearchKit in WebKit že nekaj časa odprtokodna; prvi od letos, drugi pa dlje. Za Swift pa je Apple napovedal, da želi, da bi postal eden izmed glavnih programski jezikov prihodnjih 20 let. Apple bo še vedno držal vajeti na Swiftom in bo skrbel za razvoj, prispeval pa bo lahko vsakdo. Podobno funkcionira recimo LLVM, na katerem je Swift postavljen.

Še ena muhavost bo ostala - aplikacije, ki bodo želele v App Store, bo treba prevesti z uradnim prevajalnikom, ki ga bo Apple izdal piscu proti plačilu pristojbine. Apple to utemeljuje z varnostjo, saj bi sicer lahko kdo prevedel legitimno kodo z zlonamernim prevajalnikom in tako v aplikacijo vnesel ranljivosti. To se je že dogajalo.