LG po šestih dneh umaknil pametno uro

Matej Huš

25. nov 2015 ob 10:05:16

Razumljivo je, da bodo imele pametne ure precej krajši rok trajanja od mehanskih klasik, ki so lahko šle tudi iz roda v rod. Da bodo celo najdražje pametne ure čez dve leti zastarele, odkritosrčno priznavajo tudi sami proizvajalci, in tako na primer Tag Heuer čez dve leti ponuja ugodnejšo zamenjavo svojih pametnih ur s klasiko. LG pa je postavil neslavni rekord, saj so pametno uro Watch Urbane 2nd Edition LTE umaknili iz prodaje po šestih dneh od izida pri AT&T, tik preden bi jo ponudili še z Verizonom in na Google Storu. Razlog niso varnostne pomanjkljivosti ali ranljivosti, temveč preslaba strojna oprema. Ne bomo šli ravno tako daleč, da bi jo označili kot zanič, a prav verjetno so šefi v LG-ju uporabili tudi to besedo. In tako smo od petka pa čez vikend ugibali, kaj neki je bilo tako narobe.

Včeraj so v LG-ju končno povedali nekoliko več o tem, zakaj so umaknili prvo uro, ki bi omogočala sprejemanje in opravljanje klicev neposredno na sami uri. Razlog je - zaslon. Pri agresivnem testiranju pod ostrimi pogoji so v več tisoč urah odkrili, da ena izmed komponent zaslona ne ustreza LG-jevim standardom kakovosti, kar bi lahko vplivalo na kakovost slike tekom življenjske dobe naprave, so zapisali. Ob tem niso želeli natančneje opredeliti, kaj točno je narobe in katera je ta komponenta. Na prvi pogled je okrogel zaslon P-OLED z ločljivostjo 480×480 deloval dobro, kar je na 1,3 palcih 490 ppi, a očitno so bile težave preveč resne.

Ni še jasno, ali bo LG vpoklical tudi že prodane ure in ali bodo izdali popravljeno verzijo. Glede prvega so mnenja deljena, saj je LG vztrajno in jasno ponavljal, da problem nikakor ni varnostni (računalniška varnost ali tveganje za zdravje uporabnika). A umik končnega izdelka zaradi slabe kakovosti materialov je za LG še nevideni fiasko.