GIMP praznuje 20 let

Matej Huš

23. nov 2015 ob 20:09:30

Priljubljen odprtokodni program za urejanje slik GIMP te dni praznuje 20 let obstoja, so se pohvalili na uradni strani. Priljubljenosti velikih zaprtokodnih projektov, kot je na primer Photoshop, ni in nikoli ne bo dosegel, a tudi GIMP ima zvesto bazo zadovoljnih uporabnikov.

GIMP, ki je sprva pomenil General Image Manipulation Program, kasneje pa je prva beseda postala GNU, sta pred dvajsetimi leti začela pisati Peter Mattis in Kimball Spencer, ki sta se na Berkeleyju udeležila poletne šole za dijake. Junija sta se zares lotila razvoja in 21. novembra 1995 je Mattis s kratkim sporočilom predstavil prvo javno dostopno beta verzijo GIMP-a za Linux 1.2.13, Solaris 2.4, HPUX 9.05 in SGI IRIX. Do verzije 1.0 je prilezel junija 1998, a je bil uporaben že dosti prej. Trenutno je aktualna verzija GIMP 2.8.16.

Kot vsi odprtokodni projekti, ima tudi GIMP svojo bero težav, ki jih bolj in manj uspešno premaguje. Nekateri projekti očitajo pomanjkanje posluha za uporabnike, drugi čedalje počasnejši razvoj, tretji pomanjkanje centraliziranega razvoja, vizije in negotovo financiranje. Toda vsem težavam navkljub je GIMP dočakal dve desetletji v solidni kondiciji. V prihodnosti pričakujemo GIMP 2.10, ki bo temeljil na GEGL, in GIMP 3.0 na GTK+3.