GIMP urejevalnik slik odslej prijaznejši za uporabo

Gekobla

17. apr 2008 ob 00:13:07

Odprtokodni urejevalnik slik GIMP (GNU Image manipulation program) bo v različici 2.5.0 (še v razvoju) prijaznejši za uporabo in bo ponujal nove funkcije. Želeli so si jih predvsem tisti, ki prisegajo na Adobe Photoshop in menijo, da ta nima alternative na trgu tovrstnih računalniških programov. No, GIMP je drugačen ravno v tem, da ni na trgu, temveč je zastonj. Tokrat so pri razvoju sledili tudi lanskemu povabilu uporabnikom, ki so povedali, kakšen GIMP si želijo.
Večina uporabnikov operacijskega sistema Linux ima v distribucijah GIMP že nameščen, resno pa se vanj poglobi malokdo, saj ga program že na začetku odvrne od uporabe, ko ponudi paleto z orodji v ločenem oknu ter na enak način odpre tudi novo sliko.

V različici 2.5.0 bo GIMP paleto z orodji in glavno orodno vrstico odpiral v enem oknu, kar kaže, da se projekt premika v smeri enotnega uporabniškega vmesnika, ki je v Photoshopu močno zaznamoval generacije uporabnikov.
Poleg omenjene spremembe, bo program vključeval tudi podporo za večjo barvno globino in novo grafično jedro, ki ga poznamo pod imenom Generic Graphics Library. Glede na to, da so lihe različice GIMPA ponavadi nestabilne, bo verzija 2.6.0 prva, v kateri bodo novosti popolnoma delovale.