Reuters ne bo več sprejemal slik iz formata RAW

Matej Huš

19. nov 2015 ob 18:51:15

Tiskovna agencija Reuters je sprejela drastično spremembo politike glede fotografskih prispevkov, ki bo veljala za vse svobodne fotografe, ki delajo zanjo. V kratkem sporočilu so vsem fotografom povedali, da odslej ne bodo več sprejemali posnetkov, ki so nastali z obdelavo surovih podatkov (RAW) iz fotoaparata. Objavljali bodo le še fotografije, ki so bile že ob samem nastanku v fotoaparatu zapisane v formatu JPEG. Razloga sta: hitrost in, še pomembneje, vernejša poustvaritev resničnega stanja.

Fotografi često v neobdelani obliki shranijo vse podatke, ki jih zajamejo tipala, kar imenujemo zapis RAW. Tega je potem dosti laže obdelati od slik JPEG, pa tudi več svobode nam ponuja, ker so shranjene vse dostopne informacije. Pri shranjevanju posnetka v obliki JPEG se številne informacije izgubijo, ker se shranijo le tiste, ki jih tudi dejansko vidimo. S tem ni nič narobe in dostikrat je shranjevanje slik v formatu RAW nujno potrebno, da jih potem lahko retuširamo.

Reuters pa zaznava čedalje večji problem s prekomernim retuširanjem fotografij, zaradi česar te potem včasih že zavajajo in ne prikazujejo več realnega stanja. Ker se zavzemajo za prikaz takega sveta, kot je v resnici, so se odločili za radikalno potezo in so prepovedali oddajo fotografij (četudi JPEG), ki so nastale iz formata RAW. Težava je namreč ta, da je za fotografijo JPEG, ki je nastala iz formata RAW, težko ugotoviti, koliko in kako je bila obdelana. Če pa je že od samega začetka kot JPEG, se polje za manipulacije zoži.

Problem je večji, kot bi si mislili. Na letošnjem izboru World Press Photo so morali izločiti 20 odstotkov prispelih slik, ker so bile preveč spremenjene v primerjavi z originalnimi zajetimi podatki. Težava je tudi to, da ni konsenza, kolikšna obdelava je še primerna in gre dejansko za piljenje fotografije, kdaj pa gre že za poseg v sporočilo. Reuters se je odločil, da bo problem rešil s surovo silo, pa čeprav to pomeni več nekoliko slabših slik. Drugi, manj pomemben razlog, pa je hitrost, so dodali. Zavzemajo se za čim hitrejšo dostavo slike naročniku, obdelava slike v RAW pa ta čas znatno podaljša.