Letališča poganja Windows 3.1, vesoljsko sondo Voyager pa Fortran

Matej Huš

13. nov 2015 ob 19:41:16

Minuli vikend so na pariškem letališču Orly prizemljili nekaj deset letal, ker so imeli težave z računalniškim sistemom. Se zgodi, a v tej zgodbi je zanimivo, da jo je zagodel program, ki teče na operacijskem sistemu Windows 3.1. DECOR je program, ki ga na pariškem letališču kontrolorji uporabljajo za posredovanje vremenskih podatkov pilotom. Preteklo soboto zaradi težav z operacijskim sistemom pilotom niso mogli posredovati podatka o vidljivosti na vzletni stezi (RVR), zato so vzlete do razrešitve težave prekinili.

Generalni sekretar francoskega združenja kontrolorjev Alexandre Fiacre pojasnjuje, da ima podjetje ADP, ki upravlja največji pariški letališči Orly in Charles de Gaulle, še vedno nekaj računalnikov, ki jih poganjata Unix ali Windows XP, nekaj pa še starejših. Glavni problem tako starih sistemov je vzdrževanja, saj počasi zmanjkuje strokovnjakov zanje. Trenutno imajo tri strokovnjake za DECOR, eden izmed njih pa se prihodnje leto upokojil. Drugi problem so rezervni deli, ki jih morajo pogosto iskati na Ebayju, dodaja Fiacre. Francosko prometno ministrstvo je obljubilo nadgradnjo opremo do leta 2017, bolj realistična ocena pa je leto 2021.

Specializacija za stare programske jezike pa prav zaradi takšnih sistemov postaja čedalje privlačnejša niša. Tudi NASA na primer išče strokovnjake za Fortran in zbirnik, ki bodo pomagali pri misijah Voyager 1 in 2. Prihodnje leto se bo upokojil Larry Zottarelli, še zadnji inženir, ki je načrtoval misijo Voyager. Ker sondi še vedno delujeta in potujeta skozi najbolj zunanje plasti Osončja, potrebuje NASA ljudi, ki ju bodo še naprej na daljavo vzdrževali. V 70. letih, ko je Voyager nastal, so kraljevali Fortran, Cobol, Algol in zbirnik, ki jih danes na fakultetah skorajda ne poučujejo več. Zelo stara koda bo na različnih področjih z nami še vrsto leto, zato je ključno, da imamo ljudi, ki jo še razumejo.