Nič več specializiranih Nvidiinih gonilnikov brez razkritja elektronskega naslova

Matej Huš

7. nov 2015 ob 22:21:04

Ena izmed glavnih prednosti Nvidie pred konkurenco so njihovi gonilniki Game Ready, ki so optimizirani za kar najbolj tekoče delovanje najnovejših iger. Poleg tega nam orodje GeForce Experience (GFE) omogoča številne druge bonbončke, denimo streaming neposredno na Twitch in YouTube, prenos neposredno na konzolo Nvidia Shield, oddaljeno igranje, zajem posnetkov s Shadowplay, enostavno nameščanje gonilnikov, optimizacijo itd. Decembra pa se obeta pomembna sprememba z vidika zasebnosti, saj najnovejših gonilnikov Game Ready ne bo mogoče dobiti drugače kakor prek GFE z verificiranim računom, kar pomeni obvezno potrditev elektronskega naslova.

Še vedno bo mogoč prenos običajnih gonilnikov s spletnih strani ali mehanizma Windows Update, a bodo ti omejeni na odpravo hroščev, varnostne popravke, nove funkcije itd. Če želimo pri posamezni igri iz kartice iztisniti kar največ, potrebujemo optimizirane gonilnike Game Ready, ki bodo na voljo le prek GFE ob registraciji. Nvidia sicer trdi, da že sedaj več kot 90 odstotkov uporabnikov gonilnike tako ali tako prejema prek GFE, a pomembna razlika je, da sedaj ne potrebujejo registracije za to. Od decembra pa bo ta obvezna.

Nvidia je spremembo vključila v večjo prenovo GFE (ta je trenutno še beta), ki bo dobil nove funkcije, da bi postal osrednja točka za igralce - obetajo se recimo predpremiere iger, beta verzije in celo kakšna brezplačna igra ipd. Za te bonbončke se je že sedaj treba registrirati, a zaklepanje gonilnikov je vendarle zelo drzen korak.