Velika večina androidnih telefonov nezaščitena

Matej Huš

14. okt 2015 ob 22:59:59

Medtem ko Apple vsaj približno skrbi za red v ekosistemu iOS in uporabnikom ponuja redne nadgradnje, je stanje na androidnem polu bistveno slabše. Kar se tiče verzij operacijskega sistema, vlada prava džungla. Google sicer redno izdaja posodobitve in nove verzije, potem pa se običajno zatakne pri proizvajalcih telefonov. Dokler ti novosti ne spakirajo v obliko za prenos do končnih uporabnikov (OTA), imajo ti nezaščitene telefone. Mnogokrat se zgodi tudi, da starejši telefoni nikoli ne dobijo nadgradenj, pa čeprav jih je Google izdal.

In rezultat je tak, kot ga prikazuje najnovejša študija Univerze v Cambridgeu. V povprečju je bilo v zadnjih štirih letih vsak trenuten ranljivih oziroma nezaščitenih 87,7 odstotka androidnih telefonov. To so merili z lastno aplikacijo Device Analyzer, ki so jo brezplačno postavili v spletno tržnico. Kdor jo je prenesel, je sodeloval v raziskavi tako, da je program vsak dan zabeležil verzijo Androida. Iz teh podatkov so potem raziskovalci preračunali, ali je bil telefon v vsakem trenutku zaščiten pred vsemi znanimi ranljivostmi.

Razvrstili so jih v tri skupine - zaščiteni (z vsemi nadgradnjami), pogojno zaščiteni (obstaja možnost namenskega popravka) in nezaščiteni. Slednjih je bilo daleč največ v vseh časovnih obdobjih. Poleg tega so postavili spletno stran AndroidVulnerabilities.org, kjer si lahko pogledamo statistiko posameznega proizvajalca. Merili so število dni, ko naprava nima znanih ranljivosti, odstotek naprav s posodobljeno verzijo Androida in povprečno število nezakrpanih ranljivosti. Najbolje se je odrezal Google z napravi Nexus, dobri pa so tudi LG, Motorola in Samsung. (Na strani sicer manjkajo nekateri veliki proizvajalci, denimo Huawei, Xiaomi in Lenovo.)

Kakorkoli obračamo, tudi s popravki, ki običajno presahnejo po dveh ali treh letih, nas proizvajalci silijo k rednim nakupom novih telefonov. In medtem ko pri Oknih lahko kritiziramo uporabnike, ki včasih ne poganjajo Windows Update, pri Androidu številni te možnosti sploh nimajo.