Nenamerni klici v sili zaradi funkcije v Androidu

Matej Huš

25. jun 2023 ob 12:19:39

V Veliki Britaniji se spopadajo s poplavo nenamernih klicev na številko za nujno pomoč (999), ki jih najverjetneje sprožajo posodobljeni androidni telefoni. Iz vodstva NPCC (National Police Chiefs Council) so sporočili, da vse nujne službe trenutno beležijo rekordno število klicev. Razlogov je več, eden najpomembnejših pa je nedavna posodobitev Androida. Podobne težave so tudi v Evropi.

Najnovejša posodobitev Androida je prinesla nov način, kako poklicati na pomoč. Če gumb za vklop, ki je na telefonih ob strani, pritisnemo petkrat ali večkrat, bo telefon poklical na pomoč. Funkcija ni nova, saj jo je Android 12 dobil že leta 2021, a posodobitve med uporabnike pronicajo le počasi, ko jih proizvajalci vključijo v svoje telefone oziroma izdajo nove modele. To se je sedaj zgodilo v Veliki Britaniji.

Situacija naj bi se poslabšala s posodobitvijo na Android 13. Google pojasnjuje, da je implementacija funkcije odvisna od proizvajalca. Ti namreč določijo, ali bo funkcija na neki napravi na voljo in kako bo delovala. Pri tem imajo možnost izvesti ukrepe, ki preprečujejo nenamerne klice na 999 (oziroma 112 v Evropi). Google pričakuje, da bodo popravek te funkcije, ki je v Androidu že na voljo, proizvajalci kmalu integrirali v svoje naprave.

Težave niso omejene le na Otok. Združenje EENA (European Emergency Number Association) je v začetku meseca prav tako sporočilo, da v nekaterih državah članicah opažajo povečanje lažnih klicev, ki prihajajo z androidnih telefonov.