gov.si mora pasti!

Domen Savič

10. okt 2015 ob 00:10:52

Ne, tokrat ne gre za lapsus iz parlamenta v debati o sporazumu ACTA. Včeraj popoldne (enkrat po tretji uri) je namreč brez predhodne napovedi s spleta izginila skoraj kompletna vsebina vladnih strežnikov. V času vedno bolj pogostih spletnih napadov in kibernetskega vojskovanja bi človek lahko pomislil -- dogaja se. We are under attack!, a je bil razlog bolj preprost -- načrtovan a nenapovedan remont.

Da so remont izvedli v petek popoldne, najbrž ni naključje. Vsi normalni ljudje splet potrebujejo samo na delovnem mestu, sploh če gre za vladne vsebine in vsebine javne uprave. Delo ob petkih po eni uri popoldne predstavlja vsaj povečano korupcijsko tveganje, če že ne česa več. Zato je logika nenapovedanega gašenja infrastrukture v času, ko itak nihče več ni v službi transparentna in hkrati zelo zaskrbljujoča. Kaže namreč na problematično razumevanje informacijske družbe in informacijske tehnologije, ki je pač samo še en avtomat s prigrizki. Ko zmanjka prestic, je zadevo pač potrebno ugasniti.

Pustimo ob strani že pregovorno okornost portala za e-davke, kjer nas silijo k uporabi zastarelih brskalnikov zato, da bi stvar sploh delovala. Pomislite! V informacijski dobi, kjer podjetja med sabo tekmujejo, kdo bo prej ponudil boljšo, hitrejšo različico programa oziroma storitve, kjer se celoten boj za uporabnike odvija z nadgradnjami in boljšo uporabniško izkušnjo nam e-uprava sporoča ravno nasprotno -- pri nas cenimo preteklost.

Da se torej remonta električne napeljave okoli svojih strežnikov naša uprava loteva na podoben način, kot se prodajalec loteva spremembe aranžmaja izložbe, ni nič čudnega. Da še ni slišala za vzporedne sisteme, ki bi v času remonta vseeno opravljali svojo nalogo in ki bi tudi na deklarativni ravni sporočali, da naša država razume informacijsko družbo, tudi ne. Da se v času remonta na AMZS ni dalo opravljati upravnih postopkov oziroma da so zelo verjetno stale tudi druge storitve, ki jih imamo, pa nihče ne ve zanje, je tudi fact of life.

"Nehaj težit," vas slišim. "Kdo pa rabi te strežnike in vsebine vlade, saj ne gre za Facebook!" mi pravite. In tudi to je del problema. Vlada in država bi morala razvijati storitve, ki bi bile uporabne in uporabljane. Naša e-uprava sicer na določenih primerih dobro opravlja svoje delo, a na določenih primerih izpade kot samozadostna in nekoristna. In taka je očitno tudi vzdrževalna politika. gov.si mora pasti.