Google v preiskavi v Rusiji

Matej Huš

21. feb 2015 ob 22:20:26

Ruska agencija za varstvo konkurence je v petek sporočila, da so začeli uradno preiskavo Googla zaradi suma kršitve protimonopolne zakonodaje. Preiskavo so sprožili na podlagi prijave ruskega iskalnika Yandexa.

Problematične so aplikacije, ki jih Google vgrajuje v mobilni operacijski sistem Android, privzeta nastavitev iskalnika na Google Yandex in zahteve sestavljavcev telefonov, da nanje namestijo določeno Googlove aplikacije in da nanje ne namestijo nekaterih konkurenčnih aplikacij (recimo Yandexovih). Za uporabo Google Play morajo namestiti celoten paket Google Mobile Services. Yandex, izven Rusije malo znano podjetje, v Rusiji pa s kar 60-odstotnim deležem na trgu iskanja, trdi, da Google s tem krši zakonodajo, saj da je Android odprta platforma. Lani je imel Yandex pri iskanju z androidnih naprav 52-odstotni tržni delež, letos pa ima le še 44-odstotnega; zanimivo mu je delež na iOS zrasel.

Ruski proizvajalci pametnih telefonov Explay, Fly in Prestigi so do lanskega leta na telefone prednalagali Yandexove aplikacije, potem pa so jih nehali. Podjetju so sporočili, da je kriv Google, ki jim tega ne dovoli več. Google je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Zapisali so, da imajo proizvajalci telefonov popolnoma proste roke, da namestijo katerekoli aplikacije.

Google je imel doslej obilo težav v Evropi in ZDA, v Rusiji pač še ne. V EU in ZDA proti Googlu še vedno tečeta preiskavi zaradi suma oviranja konkurence.