Pametna ura meri, kaj tipkate

Matej Huš

14. sep 2015 ob 09:02:13

Raziskovalci z ECE Illinois so razvili delujoč koncept aplikacije za pametno uro, ki z beleženjem in analizo podatkov z žiroskopov in pospeškomerov ugotavlja, katere tipke je uporabnik pritisnil na klasični tipkovnici QWERTY/QWERTZ. To je mogoče, ker so mikrogibi zapestja leve roke pri pritiskanje različnih tipk drugačni. Podatkov o gibih desne roke seveda ni, a lahko tudi te podatke precej dobro uganemo, če imamo dostop do slovarja.

Aplikacija, ki so jo razvili v okviru projekta Motion Leaks, za zdaj deluje le na uri Samsung Gear Live in ima še nekaj porodnih težav. Za zdaj predpostavlja, da uporabnik pritiska le tipke s črkami, čeprav v resnici tekst sestavljajo tudi ločila, številke in drugi posebni znaki. Nekaj težav ji povzroča tudi preslednica, ki jo lahko pritisnemo s katerokoli roki. Vseeno je rezultat spodoben. Aplikacija ugotavlja tudi, koliko časa je minilo med posameznimi pritiski z levo roko, od koder poizkusi ugotoviti, koliko črk smo vmes napisali z desno roko. Z vpogledom v slovar potem predvideva, za katero besedo je šlo.

Raziskovalci priznavajo, da je do rutinske uporabe tovrstnih aplikacij še dolga pot, na kateri morajo odpraviti še nekaj težav. A dokazali so, da je v principu tovrsten vdor v zasebnost mogoč. Vsaka elektronska naprava, ki je tesno povezana z nami, predstavlja potencialen način za odtekanje osebnih podatkov. Raziskovalci kot rešitev za konkretno aplikacijo predlagajo znižanje frekvence zajemanja podatkov s senzorjev, saj postane beleženje pritisnjenih tipk pod 15 Hz bistveno manj zanesljivo.