Amazon obupal nad Fire Phonom

Matej Huš

9. sep 2015 ob 07:58:53

Ko je Amazon lani po večletnem razvoju predstavil svoj pametni telefon Fire Phone, so verjeli, da so z njim zadeli v polno. Izdelki zgornjega srednjega razreda z ugodno ceno s prodajo v lastni trgovini so preverjena taktika, a Fire Phone je katastrofalno pogorel in Amazon je moral kmalu odpisati 170 milijonov dolarjev. Po dobrem letu dni je Amazon odpustil številne inženirje, ki so delali na razvoju tega telefona, in ga nehal prodajati.

Amazon ima v Silicijevi dolini raziskovalni center s 3000 zaposlenimi, od koder so iz laboratorija 126, ki se je ukvarjal z razvojem Fire Phona, odpustili več deset inženirjev. Okleščene verzije telefona kljub drugačnim napovedim in načrtom ne bo, razvoj tabličnega računalnik z velikim zaslonom pa se bo upočasnil. Da je nekaj resnično narobe, priča odhod tehničnega direktorja za naprave h Googlu, potem ko je bil v Amazonu na tem položaju vsega pol leta.

Sedaj ko so izčrpali zaloge Fire Phonov, bodo končno nehali prodajati nesrečni telefon. Tiskovni predstavnik podjetja je potrdil, da so konec avgusta povsod po svetu prodali celotne zaloge Fire Phona - ceno je od prvotnih 650 dolarjev upadla na desetino. Nove verzije najbrž ne bo, se pa stare zaloge še dobi pri kakšnih operaterjih ali bolj zakotnih trgovcih.