Amazon predstavil še telefon - Fire Phone

Mandi

19. jun 2014 ob 11:49:13

Jeff Bezos je včeraj predstavil Amazonov prvi mobilni telefon. T.i. "Fire Phone" bo imel dokaj povprečne specifikacije: 4.7-palčni, zelo svetel IPS LCD zaslon (1280x720px, 315ppi, 570cd/m2), prekrit z GorillaGlass 3 steklom, štirijedrni 2.2GHz Qualcomm Snapdragon 800 SoC (isti kot iz sveže različice Fire tablice) z Adreno 330 GPU-jem, 2GB RAMA, 32 ali 64GB prostora, 13Mp kamero (bi naj bi bila seveda boljša kot na S5/iPhonu 6), stereo zvočnike, "tangle-free" slušalke in 2400mAh baterijo. Gor bo tekla njihova modificirana različica Androida (Fire OS 3.5), kot smo je že vajeni z Fire tablic - temu primerno z Amazonovo lastno aplikacijsko trgovino in zato brez nekaterih ključnih Googlovih aplikacij.

Aduti naj bi namreč bili drugje. Na prednji strani so štiri manjše kamere, s katerimi telefon spremlja položaj glave (oz. oči) ter temu primerno prilagaja (zasuka) sliko na zaslonu. Hkrati se telefon na veliko zanaša na gibe roke - s premikanjem, sukanjem ali tresenjem se da vklopiti specifične menije, torej brez da bi uporabnik rabil kaj pritiskati po zaslonu. Tako bo denimo mogoče hitro preklapljati med slikami ali scrollati dol po spletni strani že z ponavljajočim nagibanjem telefona. Te inovativne metode nadzora ("Dynamic perspective") bodo na voljo tudi skozi SDK, se pravi, za aplikacije.

Dalje ima telefon še en namenski "Firefly" gumb, ki ga spremeni v pravo malo iskalo po produktih. Mogoče bo fotografirati in iskati po telefonskih številkah, e-poštnih naslovih, črtnih in QR kodah, ali preprosto prepoznati glasbo v ozadju ali film/serijo na televiziji. Če bo najdeno na voljo v Amazonovi trgovini, toliko bolje -- kajti seveda bo možen takojšen nakup. Če pa na sliki ne bo produkta, bo fotografijo ali videoposnetek mogoče shraniti kar v Amazonov oblak, kjer bo za to na voljo neomejeno diskovnega prostora. Ta telefon je pač, tako kot vsi Amazonovi izdelki (tablica, aprila predstavljeni set top box), mišljen predvsem za uživanje (digitalnih) dobrin iz Amazonove trgovine. Prve kupce bodo zato še malo razvajali z enim letom brezplačne naročnine za svojo video-on-demand knjižnico Amazon Prime.

Tretja večja "novost" je namenski sistem za tehnično pomoč, "Mayday". V 15 sekundah po stisku namenskega gumba - tako obljubljajo - vam bo preko video klica na voljo pogovor z "Amazonovim ekspertom", o katerikoli težavi že, in to 24 ur na dan, 7 dni na teden.

Mere so 139.2mm x 66.5mm x 8.9mm, tehta 160 gramov. Prednaročila so že na voljo, stane 199 oz. 299 dolarjev ob dvoletni vezavi (samo AT&T in samo v ZDA), oz. 650 dolarjev brez vezave. Prvi kupci naj bi telefon prejeli že naslednjo sredo. V Evropi naj bi bil na voljo do konca leta.

Amazon torej nadaljuje s taktiko ne nujno najboljših, a še vedno precej solidnih izdelkov z zmerno ceno in poudarkom na pospeševanju prodaje iz lastne zaledne trgovine. Za zdaj jim gre kar dobro.