Apple patentiral gorivne celice za Mace

Matej Huš

8. sep 2015 ob 14:52:38

O gorivnih celicah, ki z nadzorovanim spajanjem vodika in kisika v vodo proizvajajo električno energije, običajno govorimo kot o možnosti za pogon avtomobilov, a z njimi lahko poganjamo katerokoli napravo, ki potrebuje električno energijo. Tudi pametne telefone in prenosne računalnike, kar je pravkar patentiral Apple.

O gorivnih celicah v domači elektroniki se je resneje začelo govoriti lani, ko je podjetje Intelligent Energy začelo sodelovati z Applom na tem področju. In res so letos presenetili z modifikacijo iPhona 6, ki ima konvencionalno baterijo in gorivno celico, kar mu omogoča teden dni delovanja. Telefon je od zunaj povsem enak serijskim modelom, le majhne reže ima na zadnji strani, od koder uhaja nastala voda. Gorivna celica seveda potrebuje vodik, ki bi ga dobili v posebnih kartušah. Te verjetno ne bi bile poceni, a bi telefon na gorivne celice tekel le, ko bi bilo to nujno potrebno, sicer pa na konvencionalne baterije.

Nekaj dni pozneje je Apple tudi dobil patent, ki opisuje uporabno gorivnih celic v prenosnih elektronskih napravah. Ob tem velja poudariti, da je Apple v zgodovini patentiral že marsikaj in da le manjši del patentov dejansko konča v napravah. Prav tako so že leta 2011 patentirali nekaj podobnega, marca letos pa še zunanje gorivne celice. A če bomo v prihodnosti dobili vodikove kartuše, ki bodo zmogle teden dni poganjati prenosne računalnike, se ne bomo pritoževali.