AMD Multiuser GPU prinaša strojno virtualizacijo grafičnih čipov

Matej Huš

2. sep 2015 ob 13:04:27

AMD je na sejmu VMworld 2015 predstavil svoje grafične kartice iz družine AMD Multiuser GPU, ki omogočajo virtualizacijo na strojnem nivoju za 15 uporabnikov. S tem AMD neposredno konkurira Nvidiini rešitvi Grid, ki v zadnji izdaji omogoča do 128 uporabnikov na strežnik s karticami Tesla, a bistvena razlika je v implementaciji. Nvidiina virtualizacija je programska, AMD-jeva pa strojna.

AMD Multiuser GPU, ki uporablja Single Root I/O Virtualization (SR-IOV), torej podpira do 15 uporabnikov pri nezahtevnem delu, medtem ko se pri najvišjih obremenitvah seveda ta številka zmanjša. Deluje v okoljih VMware vSphere/ESXi 5.5 in podpira grafične standarde pospeševanja DirectX 12, OpenGL 4.4 in OpenCL 2.0 ter protokole za oddaljeno uporabo Horizon View, Citrix Xen Desktop, Teradici Workstation Host Software in druge. AMD pravi, da je strojna rešitev varnejša od programske, saj dobi vsak uporabnik svoj kos pomnilnika, kar bo tudi napadalcem otežilo delo.

Podatkov o ceni in dobavljivosti še ni. Iz AMD-ja so sporočili le, da bodo kartice na voljo "kmalu". Sedaj je na potezi Nvidia.