Google si je izbral nov logotip

Matej Huš

2. sep 2015 ob 12:10:30

Googlov dizajn je že od samega začetka minimalističen: štiri barve, šest črk, bela podlaga in vnosno okno. Zdi se, kot da se od samega začetka ni spremenil, a v resnici se je ves čas počasi prilagajal modernemu okolju, le da nobena sprememba ni bila revolucija. Reorganizacija Googla v krovno podjetje Alphabet je primeren povod, da so še enkrat prenovili svojo grafično podobo.

Tudi iz šestih črk in štirih barv je mogoče sestaviti nešteto kombinacij. Google je na svojem blogu opisal, kako je potekal izbor novega logotipa. Potem ko se je Google predlani znebil temnega osenčenja črk, so to pot zasnovali novo, brezserifno pisavo. Poleg napisa Google so del dizajna še štiri barvaste pike, ki označujejo interaktivno uporabo ter osnovno sporočilo podajo že z načinom premikanja. Za celo omejene prostore je tu samo stiliziran večbarven G. Pomembna odlika novega logotipa je tudi manjša velikost, saj meri le 305 bajtov. Na modernem Zahodu že prejšnja velikost ni bila problem (14 kB), v državah v razvoju pa je povezljivost slabša in šteje vsak bit.

V podjetju so poudarili, da je grafična osvežitev samo vrh ledene gore sprememb, ki nas čakajo v prihodnosti. Google si še vedno prizadeva, da bi obvladal vse digitalne informacije, ki obstajajo, saj bi tako razumel svet in ljudem olajšal življenje v njem. Google se je od svojih začetkov močno spremenil. Pred petnajstimi leti smo Google uporabljali le in samo na osebnih računalnikih za iskanje strani na internetu, danes pa ga lahko pokličemo z raznovrstnih naprav in vprašamo praktično karkoli.