M je Facebookov odgovor na Siri in Cortano

Matej Huš

27. avg 2015 ob 12:11:24

Vsak tehnološki velikan, ki da kaj nase, razvija svojo digitalno pomočnico. Microsoft ima Cortano, Apple ima Siri, Google ima Google Now. Zato je pričakovano, da bo svojega asistenta predstavil tudi Facebook. Ker Facebook nima lastnega operacijskega sistema, temveč zgolj aplikacijo, je vsaka njegova funkcionalnost en nivo težje dostopna od v operacijski sistem vgrajenih. Zato mora njegov pomočnik, ki so ga poimenovali M, ponuditi drugačno dodano vrednost. In res jo.

Glavni problem trenutnih digitalnih pomočnikov je nivo umetne inteligence, ki se sicer dviguje, a je še daleč od človeške. Facebook bo zato M kombiniral s človeškim znanjem. V praksi bo to potekalo takole. Komunikacija z M bo potekala prek njegove aplikacije Messenger in bo pisna, medtem ko ostali pomočniki razumejo govorjeno besedo. M bo seveda razumel zapisan naravni jezik in bo iz besedila izluščil, kaj in kdaj bi uporabnik želel. Najprej bo odziv formuliral sam, potem pa ga bo poslal v pregled ekipi človeških trenerjev, ki bodo v Facebooku delali poleg inženirjev aplikacije M. Ljudje bodo preverili, ali je odgovor smiseln, pravilen in ali je treba storiti še kaj, česar računalnik ne more: na primer kam poklicati.

Čeprav se to zdi korak nazaj, Facebook vztraja, da je treba iti včasih korak nazaj, da lahko skočimo dva naprej. S souporabo ljudi bodo dosegli dvoje. Rezultati poizvedb bodo uporabnejši, hkrati pa bodo tako gradili obsežno bazo podatkov, kako se ljudje odzivajo na zahteve. Hranili bodo celoten postopek človeške interakcije - ki se običajno začne z iskanjem po Googlu in običajno konča s kakšnim naročilom in telefonskim klicem. M bo vse te podatke dobival in se sproti učil, da bo v prihodnosti vse to znal sam. M zaenkrat ne bo uporabljal osebnih podatkov, ki jih je Facebook zbral o nas, lahko pa se to v prihodnosti ob privoljenju uporabnika spremeni.

M je razvila ekipa startupa Wit.ai pod vodstvom Alexa Lebruna, ki jo je Facebook lani kupil. Facebookov podpredsednik David Marcus pojasnjuje, da bo M za začetek na voljo le za uporabnike v San Franciscu. Ker se tehnologija naslanja na človeške moči - Facebook ni povedal, koliko jih imajo trenutno, za prihodnost pa so velikopotezni načrti več kot tisočih - bo širitev na celotno uporabniško bazo trajala. Facebook upa, da bo za eksponentno rast uporabnikov zadostovala linearna rast števila zaposlenih, saj bo tudi umetna inteligenca M čedalje boljša.

Prvi preizkusi so obetavni. M zna rezervirati mizo v restavraciji, izbrati in naročiti darilo za soproga, naročiti HBO itd.